Take a fresh look at your lifestyle.

Zpracování třešní

Třešně – báječné ovoce, které je symbolem raného léta. Odborníci řadí třešně mezi velmi zdravé ovoce. Současné dozrávání třešní vás určitě opět nutí k přemýšlení, jak byste mohli tenhle červený a šťavnatý zázrak použít, jak třešně nejlépe zpracovat a uchovat. Tak třeba …

Pokud to jde, zobejte třešně v syrovém stavu každý den

Ideální samozřejmě je, pojídat třešně v syrovém stavu. Můžete tak načerpat co nejvíce prospěšných látek. Patří mezi ně například:

  • kvercetin (přírodní látka ze skupiny flavonoidů) se silnými účinky proti alergiím i astmatu (snižuje množství histaminu – antihistaminikum);
  • dalšími prospěšnými látkami jsou například anthokyaniny, které mají protizánětlivé účinky. (Anthokyaniny jsou pigmentové molekuly, které dodávají třešním červenou barvu. Zlepšují fungování zraku i mozku, chrání před makulární degenerací, přinášejí tělu úlevu při zánětu.).

Třešně mají i další léčivé vlastnosti, zmírňují například dnu, mírní bolesti a snižují riziko vzniku infarktu a mrtvice. Takže jakmile budete mít možnost, vždy po třešních, nejlépe rovnou ze stromu, sáhněte.

Nezůstávejte ale jen u toho! Z třešní je výborná třeba tradiční bublanina. A co teprve takové třešňové knedlíky sypané tvarohem. To je teprve pohádka!

Možnosti zpracování třešní

Zavařování třešní s cukerným roztokem

Třešně si můžete zavařit, tedy sterilovat. A to buď s peckami nebo bez pecek (pecky ponechte na zahřívací polštářky). Po naskládání do sklenic je nejlepší zalít je cukerným roztokem (na 1 litr vody budete potřebovat 250 až 300 g cukru). Třešně sterilujte 20 až 25 minut při teplotě 80 až 85 stupňů Celsia.

Zavařování třešní ve vlastní šťávě

Třešně patří mezi šťavnaté ovoce, a tak je můžete sterilovat ve vlastní šťávě, tedy bez cukru. Při sterilaci pustí šťávu, která vyplní spodní část sklenice, ovoce tak zůstane plavat. Vůbec se toho nelekejte. Důležité je, abyste velmi pečlivě připravili sklenice, to znamená důkladně je vysterilizovali. Vypeckované třešně namačkejte i se šťávou do sklenic. Sterilujte 30 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.

Třešňový džem

Vyrobte si třešňový džem. Třešně odpecujte, polovinu ovoce dejte do kastrolu a povařte, dokud nepustí šťávu. Přidejte cukr – na 1 kg třešní 300 až 500 g. S cukrem vařte třešně až do hustoty marmelády. Ke konci vaření přidejte šťávu z jednoho citronu (1 citron na 1 kg ovoce). Protože třešně špatně rosolují, přidejte jakýkoliv pektinový přípravek.

Sušení třešní

Třešně si můžete také usušit. Na sušení se hodí hlavně chrupky, třeba i popraskané. Třešně odpecujte, pokrájejte na půlky a nechte je předsušit na slunci. Dosušte při nízké teplotě v troubě nebo v sušičce. Světlé, rozpůlené třešně můžete používat po usušení jako rozinky.

Mražení třešní

Také mražením lze třešně velmi dobře uchovat. A to s peckou i bez ní. Pak můžete kdykoliv během roku sáhnout do mrazáku, vytáhnout pytlík třešní, a připravit třeba báječný třešňový koláč.

Třešně si můžete také nechat vypálit (třešňovice) nebo si z nich vyrobit lahodný likér.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.