Take a fresh look at your lifestyle.

Zpracování ředkviček: co z ředkviček

Ředkvičky jsou svým vzhledem a bílou dužinou jednou z chuťově nejvýraznějších kořenových zelenin z kuchyňské zahrádky. Pro pravidelnou sklizeň se ředkvičky mohou vysévat postupně od února do září. Od vysetí k dospělosti uběhne pouhých 20 až 30 dní. Vyséváním ředkviček po troškách si tak můžete zajistít jejich pravidelnou sklizeň. Stačí vyset každých 14 dní několik krátkých řádků a budete si na na ředkvičkách moci  pochutnávat celé léto.
Nemáte zahrádku? Nevadí! Ředkvičky dobře rostou i v truhlících. A navíc – ředkvičky rády vysévají i děti, které chtějí vidět rychlé výsledky své práce. A tak neváhejte, a do pěstování ředkviček je zapojte.

Rané ředkvičky nejlépe chutnají syrové. Používají se především nad zpestření barvy a chuti salátových pokrmů. A nic z ředkviček a nemusí přijít nazmar! Je škoda vyhazovat listy čerstvě sklizených mladých ředkviček. Nasekané lístky můžete použít jako hezkou ozdobu nebo vynikající součást salátu. Ovšem jen v případě, že jsou ekologicky pěstované. Tedy nejlépe ty z vlastní zahrádky nebo vlastního truhlíku. (Existuje dokonce odrůda ředkvičky zvaná „Rat’s Tail“ – krysí ocas, která se nepěstuje pro kořenové bulvičky, ale pro svoje pikantní lusky.

Zpracování ředkviček

Možná už sklízíte (nebo budete co nevidět sklízet) rychlené ředkvičky ze skleníku. Pokud ne, nebuďte smutní, teď už ředkvičky koupíte prakticky v každém obchodě s oddělením zeleniny. Pojďme si tedy představit pár receptů, kde hrají ředkvičky hlavní nebo přinejmenším důležitou roli.

Míchaný salát s ředkvičkami

Ingredience:
Půl hlávky ledového salátu, 150 g kedlubny, 1 kyselejší jablko, 1 lžička citronové šťávy, sůl, mletý černý pepř, 1 svazek ředkviček, 1 lžička moučkového cukru, 2 snítky petrželové natě, 1 lžíce nakrájené pažitky, 1 lžíce oleje.
Postup:
  • Ledový salát rozeberte na listy, omyjte je, natrhejte na kousky a vložte do mísy.
  • Kedluben a jablka oloupejte – z jablka odstraňte jádřinec, nakrájejte na nudličky, pokapejte citronovou šťávou a přidejte k salátu.
  • Vše osolte, okořeňte mletým černým pepřem, promíchejte a nechte chvíli odstát.
  • Ředkvičky očistěte, nakrájejte na kolečka, přidejte do salátu.
  • Salát oslaďte, posypte nakrájenými lístky petrželové natě a pažitkou, pokapejte olejem, promíchejte a máte hotovo.

Ředkvičkový salát s jogurtovou zálivkou

Ingredience:
2 svazky ředkviček, sůl, jeden svazek mladé cibulky, 150 ml bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, moučkový cukr, dvě rajčata, pažitka.
Postup:
  • Omytou ředkvičku nakrájejte, zlehka osolte a promíchejte.
  • Přidejte očištěnou a nakrájenou mladou cibulku s natí.
  • Jogurt ochuťte prolisovaným česnekem, cukrem a solí. Dobře promíchejte.
  • Do připraveného salátu vmíchejte nakrájená rajčata a vše polijte ochuceným jogurtem.
  • Před podáváním posypte nakrájenou pažitkou.

Ředkvičkový salát se sýrem

Ingredience:
4 svazky ředkviček, 1 cibule, 2 lžíce jemného bylinkového octa, 4 lžíce oleje, sůl, 1 lžička bylinkové hořčice, 1 svazek kopru, několik lístků brutnáku nebo máty, 200 g goudy, 1 lžíce sezamových semínek.
Postup:
  • Z ředkviček odkrojte listy.
  • Drobné lístky operte, osušte a jemně nasekejte. 
  • Ředkvičky omyjte a nakrájejte na plátky.
  • Cibuli oloupejte a jemně nasekejte. Smíchejte s ředkvičkami, octem, olejem, solí a hořčicí.
  • Bylinky – kopr a lístky brutnáku nebo máty – jemně nasekejte.
  • Sýr nakrájejte na kostičky.
  • Nasekané lístky ředkviček, bylinky, sýr a sezamová semínka nasypte na salát.

Polévka z ředkvičkových lístků

Ingredience:
3 svazky ředkvičkových lístků, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 2 lžičky mouky, 0,75 litru zeleninového vývaru, 300 ml smetany, sůl, bílý pepř.
Postup:
  • Ředkvičkové lístky operte a nechejte okapat.
  • Cibuli oloupejte a společně s ředkvičkovými lístky rozmixujte.
  • Pyré dejte do síta a šťávu zachyťte do misky.
  • V hrnci rozehřejte olej. Pyré z ředkviček a cibuli za občasného míchání asi 2 minuty poduste. Poprašte moukou a krátce osmahněte.
  • Přidejte zachycenou šťávu, zeleninový vývar a smetanu.
  • Polévku uveďte za občasného míchání do varu a na mírném ohni 5 minut povařte.
  • Ochuťte solí a pepřem.

Receptů na zpracování ředkviček je celá řada

Z posledního receptu vidíte, že na polévku použijete pouze listy. Samotné ředkvičky bez lístků můžete použít do receptu číslo 1 a 2.
Ředkvičky jsou také výborné lehce osmahnuté na tuku a zalité vejci. Tento pokrm mi vždy chuťově připomíná houbovou smaženici.

Pokud se vám právě v této době dostanou do ruky první ředkvičky, nenechte si ujít ten nejlepší a nejjednodušší recept na světě: ředkvičky nakrájejte na plátky a hustě je poklaďte na krajíc chleba s máslem. Uvidíte, jaká to bude dobrota.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.