Take a fresh look at your lifestyle.

Zpracování černé ředkve

Černá ředkev je kořenovou zeleninou se zajímavou barvou Na povrchu je černá, jak již napovídá její název, ale vnitřní dužina je čistě bílá. Díky obsahu mnoha vitamínů a minerálních látek se jedná o velmi zdravou potravinu. Podívejte se, jak si co nejlépe poradit se zpracováním černé ředkve, ať si snadno poradíte i s bohatou úrodou ze zahrádky.

Co je to černá ředkev?

Černou ředkev si můžete poměrně snadno vypěstovat na vlastní zahradě. Stejně tak dobře si jí však můžete zakoupit v obchodě. Pokud bude za výhodnou cenu, pořiďte více kousků a pusťte se do vhodného zpracování, ať máte černou ředkev připravenou. Díky správnému skladování vydrží i poměrně dlouho v čerstvém stavu, jen musíte vytvořit ideální podmínky.

Černá ředkev

Uchování v lednici

Jedním z jednoduchých způsobů, jak zajistit, aby černá ředkev vydržela o něco déle, je uložení do lednice. Aby se zabránilo vysychání dužiny, jako se to děje například i mrkví, vyberte vhodný perforovaný sáček nebo nádobu. Zároveň sledujte, jestli v lednici není příliš vlhko a jestli náhodou není ředkev kontaminovaná plísní. Pokud si něčeho takového všimnete, co nejdříve odstraňte poškozené kusy a ty zbývající urychleně zpracujte.

Skladování ve sklepě

Druhou možností, jak si černou ředkev uchovat na později, je sklep. Ten je v mnoha případech ideální pro uložení nejrůznějších druhů zeleniny. Jinak tomu není ani u ředkve. Sklep by měl mít optimální vlhkost, která však zároveň nesmí být nadměrná. Teplota by se měla pohybovat zhruba mezi 0 až 5 °C. Díky tomu může černá ředkev vydržet opravdu dlouho. Pro skladování vždy vybírejte vzdušné přepravky a do nich ukládejte výhradně zdravé kusy zeleniny v to v jedné vrstvě. Přepravka nesmí ležet přímo na zemi, ale okolo by měl cirkulovat vzduch.

Sterilovaná černá ředkev

Pokud nemáte vhodný sklep, kdy by bylo možné uchovat černou ředkev co nejdéle, nebo si chcete trochu poradit s opravdu velkým množstvím, hodí se elegantní metoda zpracování v podobě sterilizace. Ta má několik fází, a když se vám všechno povede, můžete získat sterilizovanou černou ředkev s poměrně dobrou chutí.

Co je potřeba pro sterilovanou černou ředkev

Pro vytvoření základní sterilované černé ředkve budete potřebovat následující ingredience:

  • zhruba 1 kg černé ředkve
  • česnek 3 stroužky
  • hrnek jablečného octa
  • 0,5 l vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžičky soli
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy

Postup sterilizace černé ředkve

Připravte si hrnec s vodou, přidejte ocet, třtinový cukr, sůl a koření. Vše přiveďte k varu a poté odstavte. Ředkve omyjte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte do mísy a zasypte zhruba jednou lžičkou soli. Promíchejte a nechte odpočinout. Po nějaké době slijte přebytečnou tekutinu. Postupně plňte ředkev do čistých sklenic a zalijte předem připraveným nálevem. Sklenice zavíčkujte a dejte zavařit na 25 minut při teplotě 90 °C. Až sklenice vytáhnete, nechte je vychladit dnem vzhůru. Takto připravenou černou ředkev je možné skladovat víceméně kdekoliv. Pro úpravu chuti si můžete pohrát s přidaným kořením a vytvořit si vlastní jedinečný recept, který si zamilují i ti, kdo dříve černou ředkev odmítali.

Připravte si šťávu z černé ředkve

Dalším způsobem, jak si poradit se zpracováním černé ředkve, je vytvoření šťávy. Čerstvou šťávu je možné skladovat v lednici, ale nejvíce prospěšných látek má ve své čerstvé podobě. Pro odšťavnění ředkve budete potřebovat kvalitní odšťavňovač, který si dokáže poradit i s takto tvrdší zeleninou. Užívání čerstvé šťávy z černé ředkve je výborné pro zdraví jater nebo žlučníku. Aby bylo užívání o něco příjemnější, můžete přidat například ovocnou šťávu nebo trochu medu, s jehož pomocí překryjete typickou silnou chuť ředkve.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.