Take a fresh look at your lifestyle.

Zavařování višní

Osobně mám višně raději než třešně, zejména díky jejich univerzálnosti. Mají větší využití (více možností zpracování)  než třešně a skvělá je i jejich kyselá chuť. Způsobů, jak višně zpracovat, je opravdu mnoho. Lze z nich připravit vynikající višňový sirup, džem, domácí višňový likér. Višně lze zamrazit i usušit. Višně lze samozřejmě také zavařit. A to dokonce v rumu. Višně je možno použít na výrobu dětské výživy, upéct z nich bublaninu a nevynechat ani klasiku – schwarzwaldský dort či roládu.

Zavařování višní (bez rumu, či s rumem)

Ingredience:

višně, cukr, (rum)

Postup:

Záměrně neuvádím množství cukru ani rumu, neboť to závisí na tom, kolik višní budete chtít zavařit, resp. kolik se jich vejde do zavařovacích sklenic.

Višně, které budete zavařovat, nemusíte zbavotat pecek. Ušetříte si tak čas. Pokud ale čas a chuť máte, klidně je vypeckujte. Avšak v případě, že se rozhodnete pro zavařování višní v rumu, počítejte s tím, že vypeckované višně budou rumem pořádně nasáklé.

  • Do čistých sklenic dejte vrstvu odstopkovaných, umytých (vypeckovaných nebo nevypeckovaných) višní, zasypte ji cukrem a postup opakujte, dokud sklenici nenaplníte.
    • Pokud hodláte višně zavařovat v rumu, zalijte je rumem až po vrch.
    • Pokud chcete pouze obyčejné višně, zalijte je trochou horké vody.
  • Sklenice dobře uzavřete víčkem a dejte sterilovat do vody tak, aby voda sahala 2 cm pod víčka sklenic. Vařte při plném varu asi 20 minut.
  • Vyndejte sklenice z vařící vody a dejte pozvolna vystydnout do deky nebo ručníku.

Zavařené višně můžete použít do koláčů, pralinek, dezertů nebo jen tak …

Domácí višňový likér – griotka

Višně je možno, stejně jako třešně mrazit a sušit. Co byste ale určitě neměli opomenout, je domácí višňový likér – griotka.

Ingredience:

Na cca 0,8 l griotky budete potřebovat: 600 ml brandy – můžete to zkusit i s rumem či jiným alkoholem, ale nejvíce se hodí brandy; 140 g cukru; 600 g nevypeckovaných višní

Postup:

  • Do skleněné nádoby navrstvěte višně s cukrem. Začněte trochou cukru, přidejte vrstvu višní, zasypte je cukrem a pokračujte dokud nepoužijete všechny višně.
  • Višně prosypané cukrem zalijte brandy a postavte na parapet na 4 – 6 týdnů. Občas promíchejte.
  • Po 6 týdnech přeceďte přes jemné sítko a likér přelijte do láhve. Skladujte na chladném, tmavém a  hlavně tajném (!!!) místě.

Višně, které se louhovali v brandy si uschovejte a použijte při přípravě dezertů.

Domácí griotka jde rychle na odbyt, rozhodně jí proto udělejte více, než jste původně plánovali.

Višňový sirup

Protože na griotce si vaše děti pochutnávat rozhodně nebudou, nabídněte jim místo ní lahodný sirup.

Ingredience:

Na cca 0,75 l sirupu budete potřebovat: 2 kg vypeckovaných višní, 2 hrnky + 300 g cukru, pomerančová kůra – nemusí být, šťáva z 1/2 citronu – nemusí být

Postup:

  • Očištěné a vypeckované višně dejte do většího hrnce a zasypte 2 hrnky cukru.
  • Dobře promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát, dokud višně nepustí šťávu.
  • Po hodině šťávu sceďte.
  • Scezenou šťávu přiveďte k varu spolu s 300 g cukru. (Množství cukru přizpůsobte množství šťávy, kterou z višní dostanete. Na 1 litr šťávy použijte 500 g cukru.)
  • Během vaření, sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
  • Pokud bude sirup příliš hustý, můžete ho zředit trochou vody. (Hustotu sirupu zjistíte tak, že do vychlazené misky nalijete trošku sirupu, uložíte ho do ledničky a po chvíli zjistíte, jaká bude jeho hustota po vystydnutí.)
  • Sirup nechte přejít varem (alespoň 5 minut) a ještě horký ho přelijte do čisté vysterilizované láhve.
  • Láhev zabalte do deky nebo ručníku a nechte postupně vychladnout.

Ze zbylých višní můžete připravit třeba džem.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.