Zavařování párků
Vypadá to, že Omikron a další varianty koronaviru nás nechají konečně vydechnout. Těžko říci, na jak dlouhou dobu. Jaro a léto bychom však snad mohli strávit v klidu a pohodě, mohli bychom také vyrazit na zaslouženou letní dovolenou. Někdo se nemůže dočkat, až se dopraví na druhou stranu zeměkoule letadlem, jiný se těší na tradiční cestu autem do Chorvatska. Těm druhým se rozhodně vyplatí vlastní jídlo, díky kterému lze ušetřit nemalé peníze. Milovníkům párků tak může přijít vhod návod na zavařování párků. Ty se – zavařené – ani při 12 hodinové cestě po dálnici nezkazí. Pojďme si tedy ukázat, jak si můžete zavařit párky, a to nejen na dovolenou.
Obsah článku
Sklenice, víčka, zavařovací hrnec
Při zavařování čehokoliv je nejdůležitější ze všeho hygiena. Platí to při zavařování ovoce a zeleniny, při zavařování masa a masných výrobků dvojnásob. Pokud jde o zavařování párků, máte v podstatě dvě (budeme-li brát do úvahy i zavařování do plechu, tak tři) možnosti. My se soustředíme na zavařování do sklenic. Abyste se mohli do zavařování párku pustit, je třeba si pořídit klasické zavařovací sklenice s víčky; můžete ale párky zavařovat i do speciálních sklenic s těsnící gumou a doplňkovým víčkem. Zvýšená hygienická pravidla však musí platit pro obě varianty. Jde o bakterie, na které jsou maso a masné výrobky velmi náchylné.
Abyste se vyhnuli případné lapálii a snížili co nejvíce možnost infiltrace bakterií do sklenic, pořiďte si pro zavařování masných výrobků, v našem případě párků, nejlépe nová víčka. I ta použitá se však samozřejmě dají kvalitně sterilizovat.
Máte-li v plánu pouštět se do zavařování čehokoliv častěji, určitě se vám vyplatí zavařovací hrnec. Díky vestavěné kovové nebo dřevěné mřížce vám při jeho použití sklenice nepopraskají. Navíc je zavařovací hrnec vybaven také teploměrem, a ten je pro zavařování velmi důležitý.
Zavařování krok za krokem
- Než se pustíte do jakéhokoliv zavařování, je třeba si připravit víčka a sklenice. Začněte víčky, protože než umyjete sklenice, svíčka stačí oschnout. Nejprve je umyjte saponátem, opláchněte a sterilizujte vroucí vodou. Následně víčka rozložte vnitřní stranou nahoru na čistou utěrku, tak aby na vzduchu mohla oschnout. Nikdy nesušte víčka utěrkou!
- Stejný postup jako u víček zopakujte u sklenic. Pomoci si můžete myčkou, která však musí být pro tento účel dokonale čistá.
- Sklenice nikdy neplňte až po okraj! Vždy musí zůstat obsah a tekutina zhruba 2 cm pod ním.
- Moje osobní zkušenost – pro jistotu vždy otřu okraj sklenice a gumičku na víčku alkoholem. Třeba vodkou nebo slivovicí.
- Na naplněné sklenice nasaďte víčko a důkladně ho upevněte.
- V dalším kroku naskládejte sklenice do zavařovacího hrnce. Vodu nalijte těsně pod okraj sklenic. Z toho vyplývá, že v jedné várce by měly být použity vždy stejně vysoké sklenice.
- Teplotu vody vám pohlídá teploměr.
- Při zavařování masa a masných výrobků je důležité zavařovací proces po 24 hodinách opakovat – sníží se tak riziko kontaminace.
Zavařování párků
Budete potřebovat:
TEPELNĚ upravené (předvařené) párky a 3% solný lák (300 g soli na 10 l vody)
Postup:
- Předvařené párky opláchněte v horké vodě a nechte je okapat.
- Čistýma(!) rukama naplňte párky do sklenic. Sklenice nesmí být přeplněné, párky by neměly být všelijak pokřivené a pomačkané.
- Naplněné sklenice zalijte studeným připraveným lákem. (Lák si přichystejte předem – je třeba ho alespoň 5 minut povařit a nechat vystydnout.)
- Zavařování začněte při 80 °C, pak teplotu vody nechte stoupat na 90 °C. Při této teplotě sterilujte cca 35 až 40 minut.
- Proces sterilace je třeba po 24 hodinách opakovat.
Tak krásnou dovolenou na Jadranu!