Take a fresh look at your lifestyle.

Zavařování jablečného pyré

Chcete si pochutnávat na opravdovém jablečné pyré? Tedy přesnídávce bez různých konzervantů a zahušťovadel? Pak si ho připravte doma sami! Domácí výroba jablečného pyré se vyplatí zejména v případě, že sklízíte jablka z vlastní zahrady.
Jablečné pyré může být opravdu ryze jablečné, může být ale také ochucené nejrůznějšími dalšími druhy ovoce (meruňky, maliny, borůvky, švestky, hrušky …). Když si jablečné pyré zavaříte, budete si moci na této zdravé dobrůtce pochutnávat klidně až do příští sklizně. Pokud ovšem jablečné pyré nezkonzumujete mnohem dříve. Pojďme se na zavařování jablečného pyré podívat.

Slaďoučké jablečné pyré bez cukru

Vyzkoušejte recept na skvělé jablečné pyré, po kterém se bude olizovat nejen vaše dítě, ale celá rodina. Žádný modifikovaný kukuřičný škrob na zahušťování, žádná kyselina citronová nebo askorbová, dokonce žádný cukr.

Přísady

Jablka, špetka soli (malá troška soli uvolňuje z ovoce a zeleniny cukr, takže ho vůbec není třeba přidávat), troška vody

Příprava

  • Jablka dobře umyjte, nakrájejte, vložte do hrnce a podlejte troškou vody.
  • Jakmile začnou jablka změknou, přidejte špetku soli. (Při malém množství jablek opravdu špetku, pokud budete zavařovat větší množství jablečného pyré, přidejte větší špetku.)
  • Jablka úplně rozvařte. (S jablky se dobře doplňuje mrkev. Chcete-li ji přidat, uvařte ji stejným způsobem jako jablka – tedy se špetkou soli.)
  • Rozvar pak propasírujte a ještě jednou postavte na plotnu. Za občasného míchání nechte odpařit přebytečnou vodu.
  • Jakmile bude jablečné pyré husté tak akorát,  nalijte ho do čistých horkých skleniček (víčko i skleničku je dobré očistit alpou nebo slivovicí) a zavařte.

Pyré nalijte do horkých skleniček, víčko i skleničku očistíme alpou a uzavřeme. Zavařujte při teplotě 80 – 85 °C po dobu cca 20 minut. Po otevření ihned zkonzumujte, nebo uložte do lednice a spotřebujte do 24 hodin.

Delikatesní jablečné pyré s kořením

  • Jablka dobře očistěte, polovinu oloupejte, všechny zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky.
  • Vše umelte na masovém mlýnku nebo rozsekejte v robotu.
  • Rozemletá jablka dejte do hrnce, přidejte vanilkový či skořicový cukr (podle chuti) a mletý (nebo roztlučený) hřebíček. Skořicí a vanilkou nic nezkazíte. Méně aromatická jablka chuťově zvýrazní také bílé víno, mošt, kousek kůry chemicky neošetřeného citronu. Přidat můžete i kousek aromaticky výrazného ovoce, jakým je například rebarbora, ananas nebo meruňka.
  • Vařte za občasného míchání cca 90 minut.
  • Přidejte trochu rumu a vařte dalších 30 minut.
  • Nakonec vmíchejte malinko kyseliny citronové, znovu zakápněte rumem a nechte pouze přejít varem. Vše můžete rozmixovat tyčovým mixérem.
  • Horké jablečné pyré plňte do nahřátých čistých skleniček a zavíčkujte.
  • Naplněné skleničky zabalte do deky a nechte do druhého dne pozvolna vychladnout.

Kolik cukru a koření použijete záleží pouze na vás.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.