Take a fresh look at your lifestyle.

Zavařování hrášku

Pokud si chcete vytvořit zásobu vitamínů a dalších cenných látek na zimní období, můžeme si pomoci zavařováním. Zásadou je, že zelenina, kterou chcete zavařovat, musí být zdravá, nepoškozená chorobami a škůdci, nesmí být plesnivá či shnilá. Při rychlém zpracování čerstvé zeleniny se zachovává podstatné množství vitamínů, obsah vlákniny ani minerálních látek se nemění vůbec. Výhodou zavařování je i to, že každý si může upravit nálev podle vlastní chuti tím, že použije konzervační přísady v různém poměru podle vlastního uvážení, podle vlastních zkušeností.

Zavařování hrášku v sladkokyselém nálevu

Většinou se zelenina zavařuje v sladkokyselém nálevu. Mrkev, fazolka a hrášek se mohou zavařovat i ve slaném nálevu. Na slazení se používá cukr nebo pro diabetiky jiná sladidla. Solí se obyčejnou kuchyňskou solí. Mořská sůl je méně vhodná, protože při použití většího množství může způsobit nahořklou chuť. Kyselost se zabezpečuje kvasným octem nebo kyselinou citronovou. (Kyselina citronová se doporučuje tehdy, pokud jsou výrobky určené pro nemocné s žaludečními obtížemi, protože méně dráždí sliznici.)

Budete potřebovat:

600 g hrášku; na nálev: 100 ml octa, 40 g cukru, 15 g soli, 500 ml vody; dále dokonale čisté zavařovací lahve a víčka, kastroly a hrnce

Postup

  • Ze všech surovin si v hrnci uvařte nálev. Jakmile voda začne vřít, nálev je hotov.
  • Druhý hrnec naplňte vodou uveďte ji do varu.
  • Mezitím čerstvě vyloupaný hrášek namočte do vody a důkladně ho zbavte všech nečistot.
  • Očištěný a okapaný hrách nasypte do vroucí vody a přibližně 5 minut ho vařte.
  • Povařený hrášek přeceďte a ponořte do studené vody. Nechte ho dokonale zchladit.
  • Studený hrách nasypte do zavařovacích lahví.
  • Hrách ve sklenicích zalijte horkým nálevem a lahve dobře uzavřete víčky.
  • Na dno zavařovacího hrnce dejte utěrku nebo noviny, na ně postavte naplněné láhve a vše zalijte vodou tak, aby byly sklenice do půlky ponořené ve vodě.
  • Hrnec postavte na plotnu, pokud máte, můžete přidat i teploměr.
  • Hrášek steriluje při 100 stupních Celsia přibližně 60 minut.

Zavařený hrách nechte vychladnout v hrnci, teprve potom ho uložte na chladné místo. Zavařený hrách není sice kvalitnější než hrách mražený, ale vydrží 2 roky, zatímco mražený hrách pouze rok jeden.

Zavařování hrášku ve slaném nálevu

Jde o sterilizaci bez kyselého prostředí, kde jsou mikroorganismy a spóry velmi odolné. Proto si tento způsob vyžaduje zvláštní postup. Před plněním do sklenic je třeba hrášek povařit (jako v předchozím případě) ve vroucí vodě – asi 8 minut. Pak je třeba ho ochladit ve studené vodě a naplnit do sklenic. Následně zalít pitnou vodou, do které musí přijít sůl v množství 15 gramů na litr vody.

Zavařovací láhve je třeba dobře uzavřít a aplikovat opakovanou sterilaci!

  • Poprvé sterilujeme při 100 °C 30 až 60 minut (například podle zralosti hrachu). Po této době se sklenice vyndají z vody nebo páry a nechají se volně vychladnout.
  • Po uplynutí 1 až 2 dnů sterilujeme podruhé stejným způsobem, jen se zkrátí čas sterilizace o 10 minut.
  • Pokud byste chtěli chášek skladovat déle, je třeba sterilizaci opakovat ještě potřetí.

Vzhledem k letošnímu počasí jste pravděpodobně hrášek na svých zahrádkách již vyseli. Nejvíce si na něm smlsnou děti, které nejraději vyjídají lusky přímo na záhonech. Pokud vám přece jen nějaký ten hrášek zbude, nezapomeňte si ho pomocí sterilace uchovat i na pozdější časy.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.