Take a fresh look at your lifestyle.

Zavařování brusinek

Malé, nenápadné kuličky, které mají bohaté využití v kuchyni. Ano, přesně to jsou brusinky. Oceníte je nejen jako lahodný doplněk k svíčkové, ale také jako přísun vitamínů v době nemoci. Připravit si lahodné zavařené brusinky doma je jednoduché. A jelikož právě startuje jejich sezóna, pojďme se podívat na ty nejlepší recepty na zavařené brusinky a jejich využití v kuchyni.

Brusnice brusinka a její brusinky

Brusinky začínají dozrávat v průběhu srpna, ale na rozdíl od borůvek je jejich výskyt poměrně vzácný. Pozor na zakázaný sběr brusinek v chráněných přírodních oblastech na horách! Pokud však brusinky pěstujete na zahradě, to je jiná. Pamatujte, že mají rády chudé, velmi kyselé, písčité, rašelinové půdy a vřesoviště.

  • Brusinky mají svou specifickou chuť. Jako jedno z mála ovoce jsou zároveň trpké, nahořklé, sladké i kyselé
  • Malé zvláštní kuličky obsahují řadu organických kyselin, vitamínů, zejména C, E, K, provitamin A, třísloviny, flavonoidy, draslík, hořčík, vápník, fosfor a sodík.
  • Díky množství zdraví prospěšných látek působí brusinky jako silný antioxidant, snižují tvorbu krevních sraženin, upravují vysoký krevní tlak a působí proti vzniku aterosklerózy. Známé jsou i svým účinkem v boji proti zánětu močových cest.
  • V kuchyni mají všestranné použití. Lze z nich připravit marmelády, kompoty, omáčky i šťávy. Hodí se k sladkým i slaným jídlům. Využít je můžete do koláčů i jako omáčku k masu. Jídla z nich jsou tedy nejen chutná, ale i zdravá.

Zavařování brusinek s cukrem

Podobně, jako každé zavařování, i zavařování brusinek je dobré začít sterilizací zavařovacích sklenic a víček. Následně si už jen stačí připravit velký hrnec, brusinky, cukr a zavařování může začít.

  • Brusinky nejdříve důkladně propláchněte a nechejte okapat. 
  • Připravené brusinky naplňte do suchých zavařovacích sklenic. Postup je velmi jednoduchý – vrstva brusinek (přibližně 1,5 cm), vrstva cukru (dle chuti). Tento postup opakujte, dokud sklenici nenaplníte.
  • Naplněné sklenice dobře uzavřete a sterilujte ve velkém hrnci přibližně 20 minut. Díky cukru brusinky pustí vlastní šťávu. 

Takto univerzální zavařené brusinky lze v kuchyni použít k sladkým i slaným jídlům.

Zavařování brusinek bez cukru

Brusinky lze zavařit i bez cukru, ale protože samy jen tak nepustí šťávu, jde o něco složitější způsob úpravy, než jsme si ukázali při zavařování s cukrem.

  • Připravené umyté brusinky vložte do většího pekáče. 
  • Pekáč přikryjte a umístěte do vyhřáté trouby. 
  • Duste alespoň 15 minut. (To, že jsou brusinky akorát, poznáte podle toho, že budou měkké a budou plavat ve vlastní šťávě.)
  • Ještě horké brusinky naplňte do suchých, nahřátých zavařovacích sklenic. 
  • Důkladně uzavřete, naskládejte na plech a vložte opět do trouby. Na dno plechu nalijte 1 cm vody a sterilujte asi 10 minut při teplotě 85 °C.

Brusinky je možno zavařovat i v kombinaci s jiným ovocem. V podobném čase jako brusinky dozrávají  například jablka a hrušky. Společně s brusinkami tvoří zajímavou kombinaci. Ideální poměr jednotlivých druhů ovoce je 2: 1: 1. Např. 1kg brusinek, 0,5 kg jablek a 0,5 kg hrušek.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.