Take a fresh look at your lifestyle.

Zalévání okurek

Zakousli jste se chutí jste do okurky z vlastní zahrádky, ale obličej se vám svraštěl do nepříjemné grimasy? S hořkou okurkou jste se určitě setkali všichni. I když se tvrdí, že záleží především na odrůdě, není to tak úplně pravda. I proti hořkosti okurek se dá bojovat. Hořkost vašich okurek je s největší pravděpodobností způsobena slabou závlahou během obzvláště suchých a teplých dní. Pokud budete okurky zalévat časně ráno a správně pokud je budete pěstovat v humózní půdě, měli byste se tomuto problému vyhnout.

Bez závlahy to nejde

Důležité je, udržovat provlhčenou celou vrstvu půdy, ve které jsou kořeny. Teplota zálivkové vody by neměla být nižší, než je teplota půdy. Proto nejvhodnější čas na zavlažování je ráno, kdy je teplota půdy a rostlin přibližně stejná. Rostliny je třeba zavlažit ihned po sklizni plodů. Mezi nejvhodnější způsoby závlahy patří brázdový podmok nebo kapková závlaha. Při nich se listy rostlin nesmáčí a snižuje se tak riziko napadení plísní. Dodržením závlahové dávky, pravidelností a správnou aplikací závlahy se vyvarujete vadnutí rostlin, plodů a vzniku chorob.

Okurky nesnáší závlahu studenou vodou

Na zalévání okurek je nejlepší je používat odstátou vodu ze sudu. Pokud to není možné, studniční vodou zalévejte ZÁSADNĚ v ranních hodinách, kdy teplotní rozdíly vody a ovzduší byly co nejmenší. Studená voda v horkém počasí často způsobuje rostlinám šok a spálení listů a plodů.

Zalévání salátových okurek a nakladaček

  • Salátové okurky by se neměly zavlažovat, pokud průměrná denní teplota v jarním období klesne pod 11 °C av letním pod 14 °C. Od kvetení se doporučuje aplikovat závlahové dávky 20 milimetrů v 5 až 10 denních intervalech.
  • Okurky nakladačky jsou schopny získávat vodu z půdy lépe. Zavlažujte je především v období plodnosti dávkami 20 až 30 milimetrů vždy po sklizni.

Z výše uvedeného vyplývá zásada, která platí zejména pro okurky. Je třeba je zalévat méně často, ale důkladně.

  • Pokud totiž necháte rostliny mezi dvěma zálivkami trochu trpět suchem, budou mít tendenci si vodu obstarat a vytvoří silný kořenový systém.
  • Pokud je budete zalévat příliš často, vytvoří kořenů méně, protože budou mít vláhu prakticky neustále k dispozici a nebudou se muset vůbec namáhat, aby si pro ni sáhli hlouběji.

Dále si zapamatujte, že mnohem důležitější je zálivka v době sklizně než v období před sklizní.

Kypření půdy pomáhá nejen u okurek

V létě byste měli po každém dešti a podle možnosti i po každé zálivce narušit povrch půdy, na níž se vytvoří vlivem tepla přísušek. Přerušíte tak půdní kapiláry a voda se nebude moci vzlínáním dostat na povrch. Zabráníte tak neefektivnímu vypařování vody z půdy. Zabránit vysychání povrchu půdy okolo rostlin můžete i mulčováním, třeba vrstvou slámy.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.