Výroba loveckého salámu
Pokud si rádi pochutnáváte na loveckém salámu, bude vás určitě zajímat, že si ho můžete vyrobit i doma. Ten z obchodu se vyrábí fermentací hovězího a libového vepřového masa, hřbetního vepřového sádla, soli, pepře, česneku, hřebíčku a cukru. Nesmí chybět zauzení studeným kouřem a několikadenní sušení v sušárně. My se dnes pustíme do domácího loveckého salámu, který nebude obsahovat rychlosůl. Uvidíte, jaká je to mňamka. Jdeme na to!
Obsah článku
Domácí lovecký salám bez pragandy (rychlosoli)
Bez “jedovatých” zplodin z udírny to sice nepůjde, ale bez rychlosoli ano. Možná se po přečtení tohoto návodu do výroby vynikajícího loveckého salámu pustíte již zítra. Stačí navštívit dobré řeznictví a přinést domů 1,5 kg hovězího zadního a 1,5 kg vepřového boku bez kosti. Potřebovat budete také mořskou sůl, koření na lovecký salám, salámová střeva, pevný provázek a špičku na plnění střev, kterou připevníte k mlýnku.
Příprava masa
Až přinesete maso domů, pořádně si ho prohlédněte. Odstraňte z něj veškeré blány, kůži, šlachy a další “nepatřičnosti”. Prostě je třeba, aby před vámi leželo krásné, čisté masíčko. Maso nakrájejte na menší kousky, které se vám dobře vejdou do mlýnku, případně do masořezky. Kousky masa vkládejte do mlýnku na střídačku a umelte je. Získáte tak rovnou částečně promíchanou na mletou směs.
Míchání masa
Se směsí teď budete dál pracovat. Přidáte zhruba 80 g mořské soli a koření na lovecký salám. Vzhledem k tomu, že existuje více druhů koření na lovecký salám, jeho množství přidejte podle návodu. Určitě se vyplatí vybrat takové koření, které bude obsahovat co nejméně éček. Když už se obejdete bez pragandy, stojí za to sáhnout po kvalitním kořenícím přípravku. Sůl a koření je třeba se směsí masa důkladně promíchat. Důkladně znamená opravdu důkladně, vaše ruce by měly pracovat klidně i 20 minut. Promíchanou směsí naplňte porcelánovou nebo nerezovou mísu, dobře ji zakryjte potravinářskou fólií a uložte na tři dny do lednice.
Plnění salámových střev
Špičku na plnění střev připevněte k mlýnku a můžete začít s plněním salámových střev. Chcete-li, aby měl váš lovecký salám tvar loveckého salámu, tedy plochý tvar, plňte střeva jen z poloviny a zároveň tvarujte. Dejte pozor, aby vám ve střevech nezůstával vzduch. Konce salámu vždy pevně zavažte provázkem.
Uzení
Připravené syrové lovecké salámy můžete, ale nemusíte, nechat ještě jeden den odležet. Teď už můžete přikročit k uzení studeným kouřem, to znamená při teplotě 30 až 40 °C. uzení by mělo trvat 2 dny, vždy přibližně 8 až 10 hodin.
Sušení
Jakmile skončíte s uzením, nechte lovecký salám ještě několik dní viset pěkně v chladu. Vyschne a získá ještě lepší chuť.
Až ochutnáte, zjistíte, že jiný lovecký salám, než domácí bez rychlosoli, již nikdy nebudete chtít.