Take a fresh look at your lifestyle.

Výroba domácích párků

Zapomeňte na přesolené párky nebo párky, kde cítíte samou mouku. Pusťte se do výroby vlastních domácích párků, jejichž příprava nebude nikterak složitá, párků, kde dominantní surovinou bude kvalitní maso, které si sami obstaráte. Skopová střívka a dusitanovou solící směs, které k výrobě domácích párků budete také potřebovat, bez problémů seženete na internetu.

Výroba domácích párků – labužnické párky (doslova a do písmene)

Budete potřebovat

0,70 kg předního masa hovězího; 0,50 kg plece vepřové; 0,70 kg boku vepřového bez kosti; 1 ks vejce syrového; 0,5 l mléka; 2 g papriky pálivé mleté; 3 g pepře mletého černého; 1 g květu muškátového; 44 g směsi solící dusitanové; 5 – 6 m střívek skopových.
Vhodné nádoby, přístroje a udírnu (viz následující text).

Postup výroby

  • Maso nakrájejte na malé kostičky a prosolte dusitanovou solící směsí.
  • Prosolenou směs uložte do lednice a nechte 24 hodin odležet.
  • Současně namočte skopová střívka do studené vody a rovněž je nechte jeden den v lednici odležet. (Střívka získají pružnost a při plnění nebudou praskat.)
  • Krásně odleželé maso najemno umelte. (Pro jistotu ho prožeňte masovým mlýnkem dvakrát.)
  • Teď by se hodil kutr – stačil by domácí kutřík, nepředpokládám ale, že ho při první výrobě domácích párků budete vlastnit. Nevadí. Můžete použít food procesor, klidně i ponorný mixér. V tom případě je třeba zpracovávat masovou směs po částech.
  • Vložte jemně pomleté maso do vhodné nádoby (kutru), přidejte koření, vajíčko a vše začněte zpracovávat ponorným mixérem.
  • Postupně přidávejte dobře vychlazené mléko. (Mléko přidávejte po troškách, aby se dobře propojilo s masem.)
  • Mixujte (mělněte – kutrujte) asi 8 až 10 minut. (Při mixování si pohlídejte, aby teplota směsi nestoupla nad 14 stupňů Celsia.)
  • Krásně rozmělněné maso naplňte do skopových střívek.
  • Abyste vyrobili klasické párky, přetáčejte párky tak, aby jednotlivé párky měly v syrovém stavu cca 100 g.
  • Hotové syrové párky navlékněte na udírenskou hůl a nechte asi hodinu a půl oschnout při pokojové teplotě.
  • Takto připravené párky vložte do vyhřáté udírny, kde je necháte udit asi 20 minut v hustém kouřit. Jakmile párky získají světle kaštanovou barvu, uzení ukončete.
  • Nyní je nutné párky vařit. Párky vařte ve vodě při teplotě 75 – 80 stupňů celsia asi 20 minut.
  • Po uvaření párky ihned vložte na 10 minut do studené vody, aby zůstaly krásné, nesvraštělé.

A máte hotovo! Můžete se pustit do konzumace vynikajících domácích párků.

Protože párky ale určitě všechny najednou nesmíte, zbytek vakuově zabalte do sáčků a dejte do mrazáku. Vydrží vám tam i tři měsíce. Po vyjmutí z mrazáku stačí párky i se sáčkem vložit do horké vody a nechat rozmrazit. Budou jako čerstvé.

Poznámka:
Výroba domácích párků je možná i bez dusitanové směsi, kterou je možno nahradit obyčejnou solí. V tom případě je však párky nutné zkonzumovat během dvou, tří dnů. Také mléko můžete nahradit studenou vodou (ještě lépe ledovou tříští). Já bych ale příliš neexperimentovala a držela se tohoto ověřeného receptu.
Dobrou chuť!

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.