Vychytávky do kuchyně
Užitečnou součástí vaší kuchyně mohou být některé vychytávky, které vám dokážou usnadnit spoustu času, práce i peněz. Ať už jde o silikonové formy na pečení, přípravu jídel v parním hrnci nebo výrobu domácí sodovky v sodovkovači.
V hlavní roli silikon
V současné době by to nebylo bez použití silikonu v kuchyni to pravé ořechové. Velmi oblíbené jsou hlavně silikonové formy, které – díky tomu, že jsou vyrobeny z nepřilnavého materiálu – nemusíte vymazávat tukem a vysypávat moukou. Jejich velký pozitivem je rovněž nízká hmotnost, variabilita a skladnost.
Silikonové pláty
V případě, že pečete vánoční cukroví nebo třeba jablečný závin, pečicí papír můžete nahradit speciálním silikonovým plátem, k němuž se nikdy nic nepřipálí. Použité silikonové formy nebo pláty potom velmi jednoduše umyjete.
Úspora času díky parnímu hrnci
Parní hrnec je šikovnou vychytávkou do kuchyně, která dokáže efektivně uspořit váš čas. V páře totiž můžete vařit více typů potravin najednou. A to třeba brambory, zeleninu, maso, vejce, knedlíky či rýži. Tyto potraviny navíc v parním hrnci připravíte do dvaceti minut.
Jednoduché vaření v páře
Jak vaření v parním hrnci konkrétně probíhá? Do jednotlivých nádob parního hrnce neskládejte všechny potraviny, které chcete uvařit. Do hrnce nalijte potřebné množství studené vody, uzavřete jej a stiskněte tlačítko start. Potom máte čas sami pro sebe. Parní hrnec je totiž tak inteligentní, že vás sám zvukovou signalizací upozorní, že je už jídlo uvařené.
Výroba domácí limonády
Hitem posledních let se po éře populárních sifonů z bombiček stal opět sodovkovač. Tato vychytávka do kuchyně, která válcuje perlivé nápoje v PET lahvích, dokáže vyrobit poctivou domácí limonádu.
Oblíbený SodaStream
Velmi oblíbený je zejména systém SodaStream. Tento systém funguje na mechanickém principu. K výrobě čerstvé limonády vám tedy stačí pouze bombička naplněná oxidem uhličitým. Ta má kapacitu až na osmdesát litrů sodovky, ať už jemně perlivé, perlivé, nebo silně perlivé. Čerstvou sodovku si navíc můžete dochutit i vybraných sirupem.
Čerstvé džusy bez éček
Nejde pouze o poctivé domácí limonády, v pohodlí domova si můžete vyrábět i zdravé domácí džusy. A to díky další vychytávce do kuchyně zvané odšťavňovač. Odšťavňovat lze všechny druhy ovoce a zeleniny, nejvhodnější jsou přitom citrusy, jablky, ananas a kořenové zelenina.
Výborná chuť plná vitaminů
Před samotným odšťavňováním vybrané ovoce či zeleninu jednoduše omyjte, oloupejte, případně nakrájejte a vložte do odšťavňovače. Poté si můžete pochutnat na zdravém džusu plném vitaminů.
Výrobník ledu
Do čerstvého džusu zvlášť v horkých letních dnech patří samozřejmě i led. V tom případě vám v kuchyni přijde vhod výrobník ledu, který dokáže připravit nejen kostky ledu a ledovou tříšť, ale i led šupinkový, granulovaný nebo kloboučkový.