Take a fresh look at your lifestyle.

Vlaštovka obecná

Podzim je v plném proudu a tak nás zhruba od poloviny září postupně opouští stěhovaví ptáci. U některých jejich odlet ani nepostřehneme, u dalších se naopak těšíme na jaro, až opět potěší naše uši svým příjemným hláskem. Mezi tyto oblíbené pěvce patří také vlaštovka obecná. Doba jejího stěhování se do teplých krajin právě nastala. Pojďme se s ní tedy dnes seznámit trochu blíže.

Ohrožený posel jara

Vlaštovka obecná je tažný pták, patřící do čeledi vlaštovkovitých. Právem se jí u nás říká posel jara, vždyť první vlaštovky se z dalekých krajin k nám vracejí již v březnu, aby nalezly ta nejlepší místa k hnízdění. Ráno se pak můžeme potěšit pohledem na švitořící hejno sedící na drátech elektrického vedení.

Bohužel těchto milých pěvců rok od roku ubývá. Jednak je při velké cestě za teplem ohrožují přirození nepřátelé, jednak to způsobujeme i my, lidé. Proto je u nás vlaštovka považována za ohrožený druh, její hnízda nesmí být shazována ani jiným způsobem ničena.

Jak ji poznat?

Vlaštovku u nás viděl snad opravdu každý. Její modročerná křídla, bílé bříško, červené hrdlo a dlouhý, vidlicovitý ocas ji jasně identifikují. I přesto si ji lze splést s jiřičkou. Ta ale nemá narezlé hrdlo, hnízdí vně budov a její hnízdo je uzavřené.

Vlaštovka se živí létajícím hmyzem, který loví pouze v letu. V případě nepříznivého počasí, kdy se hmyz schovává, trpí vlaštovky hlady a mohou uhynout. Průměrný věk vlaštovky je 5-7 let.

Kde najdete hnízda?

Vlaštovka obecná si staví hnízdo vždy uvnitř budov. Najdete je přilepené pod stropem ve stájích, chlévech, stodolách, ve sklepech, na chodbách, ale i v prostorách, kde se běžně přes den zdržujeme. Člověka se nebojí, díky tomu máme jedinečnou možnost sledovat na jaře opeřené hlavičky mláďat vykukujících z hnízd a čekajících, až jim jejich rodiče přinesou potravu.

Hnízdo vlaštovky, podobné misce, najdete přilepené těsně pod stropem budov. Vlaštovky ho tvoří z hrudek bláta a slin, vystýlají peřím, stébly nebo zvířecími chlupy. Stavbu provádí jak samec, tak samička a celé hnízdo postaví přibližně za 14 dní.

Mláďata

Samička snáší asi 3-7 vajíček, která pak sama asi 20 dní zahřívá. Nová mláďata rostou v hnízdě 3 týdny. To je právě období, kdy můžete tiše pozorovat starostlivé rodiče, jak své děti létají krmit. Po třech týdnech se mladé vlaštovky rozletí učit se shánět si potravu. Dospělí je stále ještě přikrmují, tak se děje zhruba další dva týdny. Vlaštovka vyvádí mladé 2x-3x do roka.

Kdy a kam odlétají na zimu?

Naši zem vlaštovka obecná opouští koncem září. Hejna se začínají slétávat na drátech elektrického vedení, až se jednoho dne zvednou a zamíří do jižní Afriky, kde zimu přečkávají.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.