Take a fresh look at your lifestyle.

Úprava chřestu: jak ho připravit

Sezona chřestu je tu. Přestože pro mnohé jsou recepty s chřestem velkou neznámou, ukážu vám, že na přípravě chřestu není opravdu nic složitého. Podíváme se na to, jak chřest očistit, jak chřest vařit, v čem spočívá jeho příprava. Úvodem je nutné zdůraznit, že postup přípravy zeleného a bílého chřestu se odlišuje, ale vše si rozebereme krok za krokem dále.

Chřest lékařský (Asparagus officinalis) se představuje

Chřest je vytrvalá rostlina. Z mohutného kořenového trsu vyrůstají dužnaté výhonky – pazochy. Jsou nažloutlé až růžovofialové. Vyrůstají do bohatě rozvětvených, tenkých, až 2 m vysokých stonků se svazky jehlicovitých zelených útvarů podobných měkkému tenkému jehličí, které nahrazuje listy. Chřest kvete zelenožlutě. Plody jsou červené bobule.

Zelený, fialový a bílý chřest

Zelený chřest

Rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem je ve způsobu pěstování: pokud se chřest pěstuje zakopaný v zemi, tak má barvu bílou. Fialová začíná hned tehdy, když se chřest dostává na světlo. Pokud se chřest pěstuje nad zemí, je z něj chřest zelený.

  • Bílý chřest má silné stonky a vyniká jemnou chutí.
  • Fialový chřest se vyznačuje více kořeněnou a lehce nahořklou chutí.
  • Zelený chřest obsahuje ze všech tří druhů nejvíce vitamínu C.

Jak rozpoznat čerstvý chřest?

Kvalitní chřest rozeznáte podle jednoduchého triku: když do něj zaryjete nehet, začne ze stonku vytékat tekutina. Takový bohužel v našich supermarketech seženete jen velmi těžko. Proto dalším vhodným tipem může být test, zda a jak se dá chřest ohnout. Chřest by měl být pružný a tuhý. Pokud se ho budete snažit ohnout, měli byste mít pocit, že vám spíše v ruce praskne, než aby se ohnul. Pokud se vám chřest podaří ohnout a nepraskne, je to signál, že má do čerstvosti velmi daleko a raději ho nekupujte.

Jak očistit chřest

Tajemství úspěchu, jak rovnoměrně uvařit chřest, aby byly stonky dovařené zároveň s květy spočívá v tom, že výhonky musíte nejdříve oloupat. Po oloupání se pak chřest uvaří ve vroucí vodě nebo v páře.

Příprava bílého a zeleného chřestu se liší. Jak na to?

Bílý chřest

Výhonky u obou druhů nejdříve důkladně omyjte.

  • Z dřevité části výhonků odřízněte asi 3 cm.
  • Zelený chřest se loupe pouze ve spodní třetině výhonku, mlaďoučký zelený chřest ani loupat nemusíte.
  • Bílý chřest musíte oloupat celý.
  • Při loupání chřestu si vystačíte s obyčejnou škrabkou na zeleninu, kterou oloupete celý stonek pod hlavičkou.
  • Chřest se vždy loupe od hlavičky (květu) směrem dolů.

Jde o velmi důležitou část přípravy chřestu, protože pokud chřest důkladně neoloupete, připravíte se o delikátní gurmánský zážitek, jaký chřest nabízí.

Jak vařit chřest

Očištěný a oloupaný chřest můžete vařit jako každou jinou zelenou zeleninu, tedy v osolené vařící vodě nebo v páře. Pokud je to možné a máte k dispozici dostatečně vysoký hrnec, vařte chřest na stojato tak, aby špičky chřestu vykukovaly nad vodou a vařily se jen na páře.

  • Nejdříve svažte 8 – 10 výhonky dohromady kuchyňskou nití.
  • Na 500 g chřestu budete potřebovat cca ¾ litru vody. Uveďte ji do prudkého varu.
  • Přidejte polévkovou lžíci soli.
  • Chřest vařte ve vroucí vodě při vysoké teplotě 2 až 6 minut podle tloušťky stonků a podle barvy chřestu. Zelený chřest se vaří přibližně 2 až 5 minut, bílý chřest o něco déle, přibližně 5 až 8 minut.
  • O tom, zda je chřest uvařený, se přesvědčíte, když výhonek vyjmete a zakousnete se do něj, nebo do tlustého konce píchnete nožem. Chřest by měla být uvařen do poloměkka. Dejte pozor, abyste ho nerozvařili na „bláto“, tím se připravíte o jeho delikátní chuť.

Tipy:

  • Pokud uvařený chřest nepodáváte ihned, nechte ho ponořený ve studené vodě, aby neztratil na barvě a hustotě.
  • Vodu po vaření nevylévejte, ale použijte ji na polévku, do rizota pro jeho intenzivnější chuť …

Jak servírovat a jíst chřest

Jednoznačně rukama! Jíst chřest rukama je zcela v pořádku, ba dokonce je to správně. Můžete ho podávat politý extra panenským olivovým olejem, rozpuštěným máslem nebo holandskou omáčkou či omáčkou maltaise.

Skladování chřestu

Zabalte chřest do vlhké utěrky a uložte do chladničky. Při teplotě 2 až 4 °C vydrží čerstvý asi 4 dny. Chřest si však můžete i zamrazit. Pokud nad tím uvažujete, ještě předtím ho ale oloupejte, krátce spařte vroucí vodou, následně zchlaďte ve vodě s ledem a uložte do mrazáku. Tam při teplotě -20 °C vydrží zhruba půl roku.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.