Take a fresh look at your lifestyle.

Tarhoňa

Drobné nočky z nudlového těsta – tak bychom mohli charakterizovat tarhoňu, potravinu rozšířenou zejména u našich sousedů na Slovensku a v Maďarsku. V našich obchodech se tarhoňa dá koupit pouze sporadicky, kromě některých prodejen zdravé výživy. Na internetu ji však seženete běžně. Nicméně, můžete si ji připravit i sami.

Tarhoňa – jak ji připravit

Pravlastí této univerzální potraviny je přední Asie. V maďarské a slovenské kuchyni má tarhoňa své místo již od 16. století.

Drobné nočky z nudlového těsta, tedy tarhoňa, je doslova a dopísmene univerzální potravina:

  • dá se totiž konzumovat samostatně;
  • dá se využít jako příloha k omáčkám a masu;
  • může být také výbornou zavářkou do polévek.

Suroviny potřebné k přípravě tarhoni

Vzhledem k tomu, že se jedná vaječné těstoviny, stačí na přípravu tarhoně mouka, vejce, voda a troška soli. Někdo přidává kyselou smetanu. (Staroperská tarhana – tarhoňa – se totiž vyráběla z mletého obilí a kyselého mléka.) Pozor tedy, nejedná se o bezlepkovou potravinu. Pro přípravu tarhoni se totiž nejčastěji používá klasická pšeničná mouka. Pokud ale pšeničné mouku nahradíte moukou pohankovou, připravíte bezlepkovou tarhoňu. A právě tato varianta se dá koupit v některých prodejnách zdravé výživy. Z uvedeného plyne, že si tarhoňu můžete připravit vlastními silami doma. Jak? Jednoduše!

Příprava (výroba) tarhoni

Z mouky, vajec, vody a soli uděláte hutné a tuhé těsto, které pomocí hrubšího struhadla nastrouháte na plech a necháte dokonale usušit. Doma dělaná tarhoňa sice nebude mít tvar dokonalých kuliček, což je důsledek domácího strouhání, ale to ničemu nevadí. Získaný polotovar vám vydrží klidně i několik týdnů (pokud ho samozřejmě nestačíte zpracovat a zkonzumovat dříve).

Pokud se vám tento návod na přípravu tarhoni zdá poněkud strohý, tak se na problém pojďme podívat podrobněji. Takže:

  • V míse rozšlehejte vejce (asi 3 ks pro 4 osoby) a postupně zapracujte mouku (já používám hrubou).
  • Rukou zpracujete hutné, tvrdší těsto, které se dá strouhat. Strouhejte na „slzičkovém“ struhadle na suchý plech. (Kousky těsta by neměly zůstávat příliš slepené.)
  • Vložte plech do mírně teplé trouby – tarhoňa může lehce zrůžovět. (Pokud tarhaňu necháte sušit pouze volně, ne v troubě, budete ji mít nachystanou jako zavářku do polévky.)
  • Po vychladnutí ještě rozlámejte a rozdrobte slepence.

A tarhoňa je nachystaná na příležitostnou spotřebu.

Úprava tarhoni ke konzumaci

  • Na sádle nebo oleji orestujte cibulku do zlatavé barvy.
  • Přidejte suchou tarhoňu a na mírném plameni ji za stálého míchání opražte dorůžova. Pozor! Proces pražení probíhá velmi rychle, proto neodcházejte od sporáku.
  • Pokud budete chtít, můžete ke konci restování přidat trochu mleté papriky. Tarhoňa bude mít hezčí barvu a zajímavější chuť.
  • Po skončení restování tarhoňu zalijte vroucí vodou – přibližně dva prsty nad tarhoňu (asi jako když vaříte rýži), osolte a přiveďte k varu.
  • Jakmile začne voda s tarhoňou vařit, uberte teplotu a přikrytou tarhoňu nechte asi 15 minut dusit. Občas zkontrolujte, jestli není třeba při kápnout trochu vroucí vody, aby tarhoňa zůstala sypká.

Osmaženou tarhoňu zalitou vodou můžete také místo vaření na plotně „dopéct“ ve vyhřáté troubě.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.