Take a fresh look at your lifestyle.

Skopové klobásy – domácí recept

Dnes máme na programu skopové klobásky. Než se k jejich výrobě dostaneme, pojďme se s masem, které je v Čechách a na Moravě ke škodě nás všech docela opomíjeno, trochu seznámit.

Skopové maso – seznamte se

Skopové maso je po vepřovém nejtučnější. Vzhledem k tomu, že má jemnější svalové snopečky a volnější vazivo než maso velkých zvířat, je stravitelnější než hovězí maso.

Skopové má svou zvláštní osobitou chuť a vůni, pro kterou je buď velmi oblíbené, nebo naopak zatracované. Skopový tuk (lůj) má vysoký bod tání, rychle stydne a tuhne již při pokojové teplotě. (Proto skopové podávejte vždy jen na ohřátých talířích!) Nejchutnější je skopové z mladších zvířat, nejlépe do věku dvou let. (U starších zvířat pokrývá podkožní tuk celý kus tenkou vrstvou na hřbetu, zčásti i na žebrech a bedrech.)

Skopové upravujeme na různý způsob podle toho, kterou část máme k dispozici. (Ke zmírnění osobité chuti vždy přidávejte česnek nebo jiné koření.)

  • Skopovou kýtu pravidelně pečeme;
  • kotlety nebo celý hřbet rovněž pečeme nebo rychle upravujeme na roštu;
  • Plec se hodí na pečení a vaření, můžeme ji přidávat k zelenině;
  • Z ostatních části skopového je velmi dobrý guláš, zejména je-li připraven s kořením a zeleninou jak se to dělá na Blízkém či Středních východě, na Balkánu, Kavkazu nebo v Indii.

Skopové klobásy – jednoduchý recept

Na výrobu skopových klobás budete potřebovat:

Mlýnek na maso, nástavec na mlýnek nebo nabíječ (na plnění klobás); ovčí střívka na plnění (těžko říct, zda se vám podaří sehnat pravá ovčí, při troše trpělivosti je ale na internetu seženete – čas od času se dají koupit také v Makru);
1500 g skopového prorostlého masa, 200 g cibule; 50 g česneku, pepř (podle chuti); mletý zázvor (podle chuti); sůl (podle chuti).

Postup:

  • Připravte si střívka: nechte je odmočit a pořádně je propláchněte vodou.
  • Studené (!!) přerostlé skopové maso umelte. Podle velikosti otvorů bude klobása hrubší či jemnější – čím menší otvory na mlýnku, tím jemnější klobása a naopak.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, pepř, zázvor a sůl.
  • Vše pečlivě promíchejte. Míchání je důležité  – čím lépe se masa promíchá, tím bude klobása chutnější.
  • Nechte odstát 24 hodin.
  • Odstátou a řádně ochucenou a promíchanou směs plňte do beraních střev. Važte do tvaru podkovy.

Beraní klobásy výborně chutnají pečené nad dřevěným uhlím. Můžete je také udit, smažit, grilovat …

Skopové klobásy s bůčkem – recept

Ingredience:

3 kg skopového masa, 2 kg vykostěného bůčku, 100 g soli, 5 stroužků česneku, 1 polévková lžíce pepře, 2 polévkové lžíce sladké papriky a půl pálivé, 2 lžičky nového koření, 1 lžička tymiánu, 5 bobulek jalovčinek.

Postup:

  • Maso nakrájejte na kousky a dobře promíchejte s česnekem a solí.
  • Hmotu nechte 3 až 4 dny odležet při 2 stupních Celsia.
  • Dvě třetiny masa umelte na jemno, jednu třetinu nahrubo.
  • Přidejte koření a pořádně promíchejte.
  • Plňte do střívek. (Přetočením rozdělujte na jednotlivé klobásy. Pár vždy oddělte a uzavřete provázkem.)
  • Klobásy nechte asi 2 hodiny odležet při pokojové teplotě, posléze vložte na 4 hodiny do udírny vytopené na 60 stupňů Celsia.

Klobásků naděláte dost – cca 40 kousků. I tak nebudete mít po pár dnech do čeho kousnout, to vám garantuji.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.