Take a fresh look at your lifestyle.

Roubování révy vinné

I přesto, že roubování révy vinné v domácích podmínkách se pro náročnost příliš nedoporučuje, zájemcům přinášíme jeho stručné zásady. Ti, co nestihli či zapomněli odebrat rozmnožovací materiál v zimě, budou muset roubování révy nechat na příští rok.

Počátky roubování révy vinné

O roubování révy vinné se zmiňují již římské spisy. Kvůli výskytu révokazu v Evropě bylo nutné začít pěstovat révu vinnou na amerických podnožích, a tak vznikaly různé způsoby roubování. Počátkem 20. století se začalo s roubováním nezakořeněných řízků podnožové révy.

Roubování révy vinné – jak na to

  • Podnožová réva se odebírá z množitelských ploch jednotlivých odrůd v zimních měsících (prosinec až únor).
  • Na révě se odstraní úponky a její délka se upraví na 2 očka.
  • Po namočení a dezinfekci se rouby uloží v igelitových sáčcích s perforací do ledničky, nejlépe při teplotě 2 stupně Celsia. Před vlastním roubováním je třeba namočit rouby krátce do vody a smýt tak dezinfekční prostředek.
  • Těsně před stratifikací a předrychlením se roubuje jazýčkovou kopulací. Na podnoži se první očko vyslepí a nad ním se provede kopulační řez. Potom se zařízne jazýček.
  • Totéž se udělá na roubu, kde je třeba začít s řezem těsně pod očkem na ploché straně a vést ho ke straně žlábkové, která končí pod úponkem.
  • Po vyříznutí jazýčku se roub spojí s podnoží. Obě části musí pevně držet bez zavazování!
  • Místo štěpování a vrchní část podnože se namočí do parafínové lázně. (Do lázně se přidávají takzvané plastifikátory, které udržují vláčnost vytvořeného obalu.)
  • Připravený roubovanec se uloží svisle do stratifikační bedny a prosype se propařenými vlhkými čerstvými pilinami až po místo roubování.
  • Prostor roubu se zasype kaší z hrubozrnného perlitu. Perlit dobře izoluje, zůstává vlhký a při předrychlení propouští světlo.
  • Stratifikační bedna by měla být vyrobena z měkkého řeziva, mezi prkénky musí být mezery. Při plnění stratifikačních beden je třeba mezery utěsnit dřevitou vlnou.
  • Naplněná bedna se uloží do chladného prostoru s teplotou 2 až 5 stupňů Celsia.

Roubování se provádí koncem března až začátkem dubna. V polovině dubna s bedna přemístí do prostoru k předrychlení. Při vyšších teplotách vytvoří štěpovanci (roubovanci) krátký zelený stonek. V době, kdy již nehrozí mrazy, se roubovanci vysazují do volné půdy k pěstování.

A jaké jsou výhody roubování révy vinné na americkou podnož?

Výhody roubování ušlechtilého révy na americký podnoži spočívají:

  • v odolnosti amerických podnoží proti révokazu
  • v tvorbě bohatého kořenového systém;
  • ve zvýšení odolnosti proti fyziologickým poruchám révy vinné;
  • v odolnosti podzemní části proti zimním mrazům.

Tak co vy na to? Myslíte, že se do roubování révy vinné pustíte?

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.