Take a fresh look at your lifestyle.

Roubování ořešáku

Každý, kdo miluje ořechy a má k dispozici velkou zahradu, určitě by v ní chtěl mít i ořešák královský (Junghans regia). Máte-li tedy prostor, vyberte si pro svůj ořešák vhodné místo, kde dobře poroste a bude dobře plodit a pusťte se do jeho pěstování.

Pustit se do množení ořešáku, nebo vysadit vzrostlý stromek?

Pokud toužíte po tom, ořešák si namnožit, můžete vyzkoušet roubování ořešáku nebo pěstování semenáče z plodu. U vlastnoručně množeného ořešáku však nikdy nebudete mít zaručený zdárný výsledek. Jak pěstování semenáče z plodu, tak i roubování ořešáku má svá úskalí.

  • Pokud vám nevadí, že plody ořešáku, tedy ořechy, začnete sklízet až za 10 nebo 15 let, můžete se pustit do pěstování ořešáku ze semene.
  • Vyzkoušet můžete i roubování ořešáku, pro které je však třeba připravit naprosto speciální podmínky.

Osobně doporučuji koupit si již vzrostlý stromek. Pokud se přece jen chcete pustit do roubování ořešáku, zde máte návod.

Štěpování – roubování a očkování

Štěpování (rouboání a očkování) je používáno pro pěstování rostlin ušlechtilých odrůd, takzvaných kultivarů. Metod pro vypěstování je velmi mnoho. Je možno je shrnout do dvou základních skupin:

  • štěpování v ruce;
  • štěpování zakořenělých rostlin na původním stanovišti.

Roubování v ruce

Na rozdíl od štěpování ve volné půdě se tento způsob štěpování provádí v ruce na nezakořeněné podnože nebo na podnože v nádobách – kontejnerech. Tímto způsobem si můžete i vy naroubovat a vypěstovat třeba ořešák. Pojďme se podívat, jak na to.

Roubování ořešáku (roubování v ruce)

Ořešáky se roubují od začátku listopadu. Podnože, tedy semenáče ořešáku královského nebo ořešáku černého je třeba si připravit již koncem října, kdy je u těchto rostlin plná dormance, tedy úplný klid. Ve stejnou dobu, tedy koncem října je třeba odebrat také rouby z matečných rostlin. Ořešáky se nejčastěji roubují kopulací nebo jazýčkovou kopulací.

  • Při roubování ořešáku se používají rouby se dvěma až třemi pupeny.
  • Roubovance se ukládají do stratifikační bedny a zasypou se sterilovanými pilinami.
  • Stratifikační bedny i s roubovanci je třeba umístit do prostoru, kde může být udržována stálá teplota okolo 26 stupňů Celsia. V tomto prostoru se roubovanci ponechají tři týdny.
  • Po tomto teplém období, kdy se na řezných plochách roubovanců začne vytvářet kalus, je třeba přemístit je do bezmrazého prostoru s teplotou okolo 0 stupňů Celsia. Teplota musí být stálá – nesmí zde mrznout, ani se nesmí teplota příliš zvyšovat, aby nedošlo k předčasnému rašení.
  • Nenaražené roubovance se do volné půdy vysazují v dubnu.

Pozor!

Roubované místo je třeba dobře zavázat páskou PVC a vrchol roubu zatřít štěpařským voskem.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.