Take a fresh look at your lifestyle.

Přesazování jahod

Jahody jsou velmi přizpůsobivé a produktivní, ba dá se říci, přímo „rychloobrátkové“ ovoce. Například, když vysadíte teď na jaře frigo sazenice, už v létě vám dají úrodu. Pojďme si o těchto sazenicích a přesazování jahod říci více.

Frigo sadba

Frigo sadbu bychom mohli připodobnit k proměně ošklivého káčátka v silný a zdravý jahodník. Zkušenosti pěstitelů ukazují, že jahody vypěstované z frigo sadby jsou odolnější i vůči chorobám. Zanedlouho nastane vhodný okamžik pro výsadbu frigo sadby – sazenice se totiž vysazují od začátku dubna do konce června.

Frigo sadba je sice dražší než sazenice z kontejneru a výrazně dražší než sazenice vlastní výroby, tedy sazenice ze zakořeněných šlahounů. Chcete-li však sklízet úrodu ještě letos, neměli byste koukat na nějakou tu korunu a měli byste si frigo sadbu pořídit. Pěstování frigo sadby se od té obyčejné vůbec neliší.

Přesazování jahod z vlastních odnoží

Nejideálnější termín na přesazování jahod z odnoží je (na rozdíl od frigo sadby) od konce července do poloviny srpna. Jak na to?

  • Po sklizni jahod je třeba dát do pořádku i záhon, na kterém jahodníky rostou. To se týká hlavně odstranění odnoží, které se po vyrýpnutí ze země promění v sazenice, jež mohou zaplnit nové jahodiště. Pamatujte na to, že je třeba vybírat odnože od zdravých rostlin, které nesly v daném roce slušnou úrodu.
  • Sazenice přesazujte do vlhké půdy a za oblačného počasí.
  • Dbejte na to, aby byla sazenice vybavena alespoň třemi vyvinutými listy. Důležitý je také silný a rozvětvený kořenový systém.
  • Sazenici opatrně vyrýpněte, maximálně jí zkraťte jí šlahoun a očistěte ji od zaschlých nebo poškozených listů. Nejlepší pro sazenici bude, pokud ji přesadíte rovnou na nové stanoviště. Pokud to z nějakých důvodů nepůjde, pak kořeny, pokud nebudou poškozené, zaschlé nebo delší než 10 cm, nezkracujte a až po srdíčko je vložte na jednu až dvě hodiny do vody na oživení.
  • Půda, kam hodláte sazenice jahod sázet, musí být alespoň týden předem dobře připravená (zrytá) a slehlá, aby sazenice později nevymrzaly.
  • Jahody sázejte na záhon, kde aspoň čtyři roky předtím nerostly.

Přesazování jahod – postup

Sazenice vysazujte do předem připravených jamek, na dno kterých dáte (a to platí zejména u těžkých nebo naopak velmi lehkých písčitých půd) jednu až dvě lopatky dobrého kompostu, případně kompostované rašeliny. Rukou kompost nebo kompostovanou rašelinu promíchejte s půdou, je to velmi účinné proti vymrzání.
Do jamky s připravenou půdou nalijte trochu vody, částečně ji zasypte a vložte sazenici, přičemž její kořínky opatrně rozprostřete. Dbejte také na to, aby kořeny nebyly otočeny nahoru – tím by se zakořeňování mírně zkomplikovalo. Sazenice zasypte substrátem, který dobře přitlačte ke kořínkům. Nakonec přihrňte kyprou půdu. Povrchová půda nesmí být po výsadbě ušlapaná, neboť jinak těžko přijímá vodu a je málo vzdušná.
Jahody zavlažte, vodu však nelijte do srdíček. Dávejte pozor, aby po zavlažení nevznikly louže. Mohl by se totiž vytvořit půdní škraloup a zakořeňování sazenic by se mohlo zkomplikovat.
Prostokořenné sazenice je důležité zastínit před prudkým sluncem a snížit tak odpařování vody a podpořit jejich zakořenění. Na ochranu půdní vláhy i na podporu zakořenění sazenic je vhodné po zavlažení záhon s jahodami mulčovat kompostem nebo posekanou trávou.
Na jednom místě můžete pěstovat jahody při dobré výživě a dobrém zdravotním stavu v průměru tři až pět let.  

Výjimku tvoří odrůda Madame Moutot, která bez degenerace vydrží dobře a kvalitně plodit na jednom místě i desítky let!

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.