Take a fresh look at your lifestyle.

Povidla z blum

Konec léta se blíží a s ním přichází i sklizeň ovoce v podobě fialkových švestek či lahodných blum. Švestková či dokonce hrušková povidla dnes asi nikoho nepřekvapí, ale vyzkoušeli jste již ta z blum? Podívejte se na pár našich triků a uvidíte, že je hravě zvládnete i vy. Navíc za zimních večerů vám sklenka blumových povidel přijde k chuti. Nezůstaňte však jen u klasiky, ale vyzkoušejte i ta se skořicí či rumem. Litovat rozhodně nebudete!

Zázrak jménem bluma

Blumy patří k jedněm z nejoblíbenějších ovocí na českém stole. Se začínajícím podzimem je sklízíme doslova po hrstech. Vychutnat si je samozřejmě můžete jako čerstvé plody, ale co tentokrát vyzkoušet i něco jiného? Zkuste je uskladnit, zavařit, nebo z nich udělat marmelády a povidla. Obsahují totiž mnoho zdraví prospěšných látek, které tělu pomáhají bojovat s infekcemi, záněty či problémy s trávením. Blumy představují bohatý zdroj draslíku, vitamínů skupiny A, B, C a minerálů. Velmi důležitý je zejména vitamín E, který je silným antioxidantem a chrání buňky lidského těla tak, aby se nepoškodily.

 

Blumy

Není bluma jako bluma

Blumy patří k ovocím, které je velmi bohaté na své odrůdy. Dnes již existuje opravdu velké množství druhů, například Gauota má jasně červené plody, Black Diamond má velké tmavě fialové kulaté plody a Black Gigant se může pochlubit velkými černými plody. Blumy také mají řadu blízkých příbuzných jako jsou například švestky, slívy, ryngle, mirabelky či žluté a červené špendlíky, které rostou dodnes na mezích mezi vesnicemi. Skočte si jich pár nasbírat a vyzkoušejte oblíbené recepty na domácí povidla!

Blumová povidla

Na základní povidla budete potřebovat na 3 kg blum, 1 kg cukru krystal či krupice. Blumy důkladně omyjte, vyndejte z nich pecky a pokrájejte je na menší kousky. Ty zasypte cukrem, promíchejte a nechejte je přikryté alobalem odstát ideálně 24 hodin nebo alespoň přes noc. Pokud si vzpomenete, můžete blumovo-cukrovou směs párkrát promíchat. Blumy mezitím krásně pustí šťávu. Po uplynulém čase dáme vše do hrnce a necháme směs probublávat 1 hodinu. Dávejte si pozor a směs nezapomeňte míchat, povidla se ráda připalují. Po hodině snížíme teplotu plamenu a vaříme přibližně další 2 hodiny, než bude mít směs povidlovou konzistenci, což znamená, že již neteče, ale zároveň ještě není úplně tuhá. Směsí naplníme skleničky, které zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů, čímž se povidla sama konzervují.

Podzimní povidla

Pokud máte raději voňavější varianty, vyzkoušejte povidla s pomerančovou kůrou a skořicí. Budete na ně potřebovat 1,5 kg blum, 500 g cukru, 1 balíček želírovacího prostředku (gelfix, pektogel), 1 pomeranč a skořici v celku. Omyté a vypeckované blumy dáme do hrnce, trochu je podlijeme vodou a necháme je rozvařit, trvá to cca 30 minut. Rozvařené blumy propasírujeme přes síto, a poté k nim přidáme kůru a šťávu z jednoho pomeranče a celou skořici. Vše opět přivedeme k varu. Následně přidáme želírovací prostředek s cukrem a mícháme do zhoustnutí. Těsně před koncem vyndáme skořici a směs nalijeme do důkladně vymytých sklenic.

Pečená povidla s rumem

Jinou variantou jsou pak pečená povidla v troubě! Omyté a vypeckované půlky blum rozložíme na pekáč, můžeme na sebe dát až tři vrstvy blum, záleží na velikosti vašeho pekáčku. Blumy pečeme v troubě na 200 stupňů asi 1 hodinu. Poté je zasypeme cukrem ve stejném poměru jako jsme měli blumy (1 kg blum = 1 kg cukru) a dále pečeme hodinu a půl. Směs necháme lehce vychladnout, přendáme do mísy a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Pečená povidla přendáme do sklenic a navrch nalijeme rum. Tím se povidla krásně provoní, a ještě směs zakonzervují.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.