Take a fresh look at your lifestyle.

Pěstování čočky

Dobrá čočková polévka by měla být na stole nejen během Vánoc a oslav Nového roku, nýbrž pravidelně.

O Vánocích a na Nový rok prý proto, že svým tvarem připomíná kulaté mince, což sedí ke rčení: Jak na Nový rok, tak po celý rok. Čím více čočky totiž prý v tomto magickém čase sníte, tím více peněz během celého roku budete mít. Doufám tedy, že jste nenechali nic náhodě a čočku, která je velmi zdravá, servírovali v dostatečném množství.

Čočka by neměla chybět ve zdravé a vyvážené stravě nejen proto, abychom si pojistili dostatek peněz, ale hlavně proto, že je velmi zdravá. O tom ještě později.

Trocha historie

Udělejme si krátký výlet do minulosti. Lidé čočku jedli již kolem roku 8000 před naším letopočtem. Tehdy se konzumovala ještě čočka divoká a obecně se považovala za jídlo chudých.

Ze Středního východu, odkud pochází, se dostala do Egypta, Řecka a Říma. A tím pádem i do celé Evropy. Takže čočka se na naše talíře dostává již několik tisíciletí. A doufejme, že tam ještě nějaký ten čas zůstane.

Trocha současnosti

V současném období se často hovoří o renesanci luštěnin. Žijeme totiž v době, kdy mnozí z nás trpí různými alergiemi, dokonce i na mléko. Když nemůžeme přijímat vápník z klasického zdroje, měli bychom si najít náhradní – luštěninu. Tedy čočku, fazole, hrách …

Samotné „penízky“ mají podle odborníků třikrát vyšší obsah vápníku než obiloviny a sedmkrát vyšší obsah železa než špenát. Z luštěnin je čočka největší zásobárnou bílkovin – a přitom obsahuje nejméně tuků. A jen tak mimochodem – sušené stonky a listy rostliny představují skvělé krmivo například pro kozu nebo krávu. Že je nechováte? Nevadí!

Pokud chcete zhubnout nebo držet na uzdě cholesterol, začněte čočku konzumovat pravidelně!

Jak si vypěstovat vlastní čočku

Vypěstovat čočku na zahradě je poměrně jednoduché, stačí dodržet několik zásad …

Jaké stanoviště pro pěstování čočky zvolit

Čočka je nenáročná teplomilná rostlina, které se bude dařit i v půdě s nižším obsahem živin.

  • Má ráda lehkou, sušší, hlinito-písčitou nebo hlinitou půdu s dostatkem vápníku, kyprou a zbavenou plevele.
  • Nemá ráda kyselé, těžké a zamokřené půdy.

Vhodným stanoviskem je například dobře obdělaná plocha, na níž dříve byly pěstovány brambory.

Nezapomeňte na střídání plodin! Čočka by neměla na stejný záhon přijít dříve než za čtyři až pět let.

V období dozrávání potřebuje dostatek tepla a prakticky žádnou zálivku. Vhodné je proto slunné stanoviště, případně polostín.

Jak a kdy čočku vysévat

  • Vhodný moment k setí nastává v okamžiku, když teplota půdy dosahuje kolem 6 ° C (ideálně do konce března).
  • Do připravené půdy udělejte motykou řádek – brázdu – hlubokou 3 až 4 cm, proveďte výsev, brázdu dobře zahrňte a jemně upěchujte.
  • Mezera mezi řádky by měla být cca 20 až 25 cm.
  • Na 1 ar (10 x 10 m) můžete vysít cca 0,5 až 0,7 kg čočky, výnos může být orientačně v rozmezí 6 až 12 kg.

Jak o čočku pečovat

Čočka vyžaduje především pravidelné odplevelování půdy – pozor však přitom na snadnou zranitelnost rostlin.

Jak čočku sklízet

Lusky čočky se sklízejí postupně podle toho, jak dozrávají (žloutnou). Nejprve dozrávají spodní lusky (můžete je průběžně sklízet). Jakmile jsou zralé i horní lusky, můžete celé rostliny zkosit nebo vytrhat a vymlátit (nebo ručně lusky vyluštit).

Čočku nezapomeňte vyčistit (od kamínků a drobných nečistot) a dle potřeby ji dosušte.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.