Take a fresh look at your lifestyle.

Pajšl z králíka

Dnes se podíváme na zoubek králíkovi. Řeč nebude o chovu králíka, ale o jeho kulinářském využití. Leckomu může připadat dietní králičí maso chuťově mdlé a trochu nasládlé. To vše se však dá změnit kuchyňskou úpravou. Králičí maso je proto dobré potírat česnekem, hořčicí, citronem, rajským protlakem. Je dobré přidávat dostatek vhodného koření – pepř, kmín, papriku, zázvor. Králíka je vhodné macerovat (nakládat) v různých marinádách s několika druhy koření.
Pokud králíka nakládat nechcete, vždy ho předem nasolte a pokapejte citronovou šťávou. Česnek a cibule by při přípravě králíka neměly nikdy chybět. Moje babička vždy ke králičímu masu přidávala kousek šalvěje, nebo ho pekla s vepřovým či uzeným masem. Králičí maso je možno vařit, dusit, péct i smažit. My se dnes nebudeme věnovat králičímu masu jako takovému, ale připravíme si pajšl z králíka, přesněji pajšl z králičích drobů.

Králík jako zdravá pochoutka

I když v našich králíkárnách nedupe zdaleka tolik králíků co dříve, zůstávají králíci stále oblíbenou pochoutkou. Pokud si králíky chováte sami, možná vaši rodinní příslušníci čas od času vyřknou onu legendární větu: „Pořád jenom králíka!“, která zazněla ve známém českém filmu. Ve většině domácností však není králičí maso na denním pořádku, což je určitě škoda. V minimu králičího tuku totiž převažují nenasycené mastné kyseliny, které nezvedají hladinu cholesterolu.

Pajšl z králíka aneb jak naložit s vnitřnostmi z králíků

Pokud vám v králíkárně králíci stále dupou, pak jich možná čas od času stahujete více najednou. V tom případě vyvstává otázka, jak naložit s jejich vnitřnostmi. Jeden nápad by tu byl. A věřte, že se jedná o opravdovou delikatesu, že si opravdu pochutnáte. Jak už víte z úvodního odstavce, budeme připravovat pajšl z králíka.

Na dvě porce vynikajícího pajšlu z králíka budete potřebovat

  • Vnitřnosti alespoň ze tří králíků – játra, ledvinky, srdíčka a plíce; 
  • zeleninu – mrkev, petržel, pastiňák (ten být nemusí); 
  • koření – větvičku tymiánu, bobkový list, kuličky jalovce, celé nové koření, celý pepř (množství dle vlastního uvážení); 
  • sůl; 
  • cibuli; 
  • ocet nebo citrón; 
  • trochu oleje (másla, sádla); 
  • mouku (přibližně jednu polévkovou lžíci); 
  • smetanu nebo mléko na zahuštění.

Pajšl z králíka – postup

  • Vnitřnosti řádně očistěte, zbavte je případných šlach, cév a chrupavek.
  • Očištěná játra, ledvinky, srdíčka a plíce dejte vařit do osolené vody. Přidejte rovněž koření, bobkový list a očištěnou zeleninu. Vše vařte přibližně 20 minut.
  • Po 20 minutách hrnec odstavte z plotny, vnitřnosti a zeleninu vyndejte na talíř a nechte vystydnout.
  • Mezitím si nakrájejte cibulku a nechte ji na oleji zesklovatět.
  • Vnitřnosti (kromě jater a zeleniny) pomelte, rozmixujte nebo nasekejte nadroboučko. Pomletou směs přidejte k cibulce a společně ještě chvilku duste.
  • Mezitím si na plátky nakrájejte játra a zeleninu. Játra odložte stranou, zeleninu přidejte k cibulce a pomleté směsi, vše podlijte vývarem a ještě chvíli duste.
  • Jakmile se vám bude zdát, že se vše pěkně spojilo, že je vše měkoučké, přidejte plátky jater a duste dále.
  • Rozkvedlejte mouku ve smetaně a vlijte do dusící se směsi. Máte skoro hotovo.
  • Je čas ochutnat a případně dochutit kořením, octem (citronem), solí.
  • Konzistenci této lahodné omáčky (pajšlu) můžete měnit buď zahuštěním (mouka se smetanou) nebo přidáním vývaru.
  • Nakonec vše nechte přejít lehce varem a můžete začít podávat.

Pajšl z králíka nejlépe chutná s knedlíkem. Můžete ho ale podávat klidně i s chlebem či haluškami.

Aby byl pajšl z králíka ještě lahodnější, vmíchejte na závěr pár plátků chladného másla. Všechny chutě se tím krásně spojí.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.