Take a fresh look at your lifestyle.

Marmeláda z mišpulí

Roste vám na zahradě mišpule, která je každý rok obsypaná plody a vy nevíte, co s nimi? Nedovolte, aby přišly vniveč, nebo je vyklovaly vrány. Jakmile budou mišpule na vaší zahrádce hnědé a měkké, začněte je sklízet. Právě tehdy budou mišpule sladké a kyselkavé zároveň. A co s nimi? Vyrobte si z nich báječnou marmeládu! Podobně jako kdoulová marmeláda je to již téměř zapomenutá dobrota, kterou připravovaly naše babičky. Má nasládlou a jemně zemitou chuť.

Mišpule a její původ

MišpuleMespilus germanicapochází z Předního Orientu, odkud se rozšířila všude tam, kde panuje mírné podnebí. Ještě před 50 lety byly mišpule v celé Evropě tak známé, že byly ve všech zahrádkářských encyklopediích označovány jako domácí ovoce.

Pár slov o mišpuli

Plody mišpule jsou červenohnědé malvice o průměru 2 – 3 cm. Zpočátku jsou mišpule velmi tvrdé a kyselé, dozrávají až v listopadu. Stávají se jedlými, když po prvních mrazech změknou, nebo přirozeným způsobem během dostatečně dlouhého uskladnění
Když začne měknutí, slupka mišpule se rychle svrašťuje a mění barvu na tmavě hnědou. Dužina získává konzistenci a vůni připomínající jablečný rosol. To může splést některé začínajících konzumenty mišpulí, protože změklá mišpule může vypadat jako zkažená. Stává se však zcela sladkou a nabývá úžasně lahodné chuti, která trochu připomíná šťavnaté tropické ovoce.

Nutriční hodnoty mišpulí

100g mišpule obsahuje: 0,43 g bílkovin, 0,20 g tuku a 1,7 g vlákniny.

Z minerálů je v plodech obsaženo velké množství draslíku, fosforu a hořčíku. Dále mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek a železo. 
Pokud jde o vitamíny –  obsahuje mišpule vitamín C, B6, B2, B1, A a také niacin. 

Mišpule má silný protivirový účinek. Poslouží také při cukrovce, poruchách jater, infekčním průjmu a onemocnění ledvin.

Marmeláda z mišpulí

Budete potřebovat

1 kg plodů mišpule, 1 – 2 citrony, 1 kg  krystalového, nejlépe želírovacího cukru, 200 ml vody

Postup

  • Mišpule jemně osprchujte od prachu, odřízněte koneček se stopkou a okvětí.
  • Mišpule překrojte a vložte je do hrnce. Přidejte 200 ml vody, dobře promíchejte a za občasného míchání uveďte do varu.
  • Mírně vychladlou směs postupně propasírujte sítkem. Zároveň přes sítko proceďte i citronovou šťávu, abyste se zbavili jadérek. (Pasírování jde velmi dobře, zabere vám přibližně 10 minut.)
  • Propasírováním hmoty získáte hladkou kaši, do které přisypte cukr a opět za občasného míchání uveďte do varu.
  • Na mírném plameni vařte přibližně 10 minut.
  • Horkou marmeládu nalijte do sklenic, uzavřete pevně víčky a na 24 hodin zabalte do deky.

Pamatujte!

Pokud lahodnou mišpuli nepěstujete, ale rozhodnete po ní pátrat, nelekněte se, když vám ji někdo bude nabízet velmi změklou. Není zkažená (shnilá)! Je v té nejlepší fázi zrání.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.