Take a fresh look at your lifestyle.

Lékořice – pěstování

Lékořice (sladký kořen), celým názvem lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) – rostlina známá a využívaná jako pochutina již před mnoha staletími, kdy jediným zdrojem sladké chuti byl víceméně pouze med. Na našem území byla pěstována již ve středověku. Zatímco v minulosti byla vítanou pochoutkou nejen pro děti, její pěstování na našem území skončilo s nástupem rafinace cukru a levnou výrobou jiných sladkostí. Jak si vypěstovat lékořici na zahradě? 

Lékořice lysá

Lékořice pochází z oblastí východního Středomoří, odkud se rozšířila do celého Středomoří, jižní a jihovýchodní Asie a jinde. Jedná se o vytrvalou bylinu patřící do čeledi Fabaceae (bobovitých), stejně jako luštěninová zelenina. Rostlina vytváří polokeřovitý porost výšky 1 – 2 metry. Celá nadzemní část v zimě hyne, ale na jaře znovu vyrůstá.

  • Glycyrrhiza glabra

    Hlavní kořen lékořice proniká hluboko do země, z něj (v hloubce asi 15 cm) vodorovně vyrůstají oddenky. Z nich vyrůstají jemné kořínky a nad povrch nové rostlinky, které je možno po oddělení od mateřské rostliny zasadit. 

  • Stonek dorůstá výšky 1 až 2 metry a je rozvětvený
  • Listy připomínající akát jsou oválné, ze spodní strany lepkavé. 
  • Květy vyrůstají v paždí listů, jsou modré až modrofialové. Z nich se vytvářejí ploché lusky s 1 až 5 semeny.
  • Oddenky obsahují až 15% glycyrrhizinu, vonné silice, a mnoho dalších látek. Glycyrrhizin má až 50krát větší sladivost než sacharóza!

(Kromě nejznámějším druhu Glycyrrhiza glabra existují i další, méně významné druhy lékořice:

  • Glycyrrhiza asperrima – lékořice drsná pocházející z Ruska, má podobné využití jako lékořice. Její oddenky se loupou.
  • Glycyrrhiza echinata – lékořice ostnitá pocházející z povodí Dunaje, dále rozšířena i v západní Asii. Její kořeny se využívají velmi omezeně.)

Pěstování lékořice lysé

Na pěstování je lékořice nenáročná. U nás se jí nejlépe daří v jižních vinařských regionech.

  • Vhodné je slunné stanoviště, lehký, propustný a výživný substrát
  • Zeminu je třeba zpracovat do hloubky a dobře vyhnojit. 
  • Lékořice

    Rozmnožuje se jednoduše pomocí odkopků, případně kořenových řízků. Kořenové řízky se získávají z kořenů o tloušťce 0,5 až 1 cm. Řežeme na délku 10 až 12 cm. Na jaře ještě před vyrašením je zahrabeme do brázdiček hlubokých 6 až 7 cm. Zakořeňují poměrně lehce a ze spících oček vyrůstají kořeny, ale i nadzemní část.

  • Rozmnožování semeny není příliš spolehlivé, kvůli jejich nízké klíčivosti
  • Oddenky se sklízejí od třetího roku. Sklízíme je na podzim pokud je nadzemní část ještě zelená. (Samozřejmě, že nemůžete odříznout všechny oddenky přímo u stonku!)
  • Po sklizni je třeba je očistit a umýt, následně pomalu sušit, aby nesplesnivěly. 
  • Pokud je hned nespotřebujete, uskladněte je na chladném a tmavém místě. Jsou sladké a mají své typické aroma.
  • Škůdci u nás lékořice většinou netrpí.

Proč pěstovat lékořici?

Kromě využití na žvýkání (sladký kořen) jde také o významnou léčivou rostlinu. Má významné protizánětlivé vlastnosti, je močopudná, rozpouští hleny a pomáhá při vykašlávání. Využívá se pro přípravu čaje, vaří se z ní sirup. 

Nejznámější využití je však na přípravu v minulosti oblíbeného pendreku. Pendrek se vyrábí tak, že se nařezané a rozdrcené kousky lékořice vaří, dokud vývar nezhoustne a nestane se téměř černým. Po vylisování na kruhové tyčinky, proužky nebo čtverečky se prodává jako tzv. pendrek.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.