Take a fresh look at your lifestyle.

Kuře na paprice od babičky

Kuře je opravdovou pochoutkou, ať už ho upravujeme na jakýkoliv způsob. Dnes si představíme kuře na paprice – recept od babičky, která si však pro kuře neběžela do obchodu, ale sama si ho nejdříve vykrmila, pak i zabila a posléze připravila k vaření. Možná i vám běhají po dvorku dobře živená kuřata, která budou určitě chutnější než ta ze supermarketu. Ať tak či tak, recept na kuře na paprice od babičky je stejně pouze jeden. A jako bonus si přidáme ještě kuře na houbách.

Kuře na paprice (od babičky)

Ingredience

1 kuře, 60 až 100 g másla, 1 větší cibule, sůl, lžička sladké papriky, 250 ml smetany na vaření, 1 lžíce polohrubé mouky

Postup

  • Rozporcujte kuře na dílky.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle.
  • Na zpěněné cibulce opečte dílky kuřete dorůžova.
  • Následně kuřecí dílky podlijte trochou vody, osolte a pod pokličkou nechte dusit skoro do měkka.
  • Ke konci dušení nechte kuře vysmahnout, přidejte papriku, znovu podlijte vodou a povařte. Hlídejte si, abyste kuře příliš nerozvařili, nebylo by dobré.
  • Jakmile budou kuřecí kousky docela měkké, vyndejte je na talíř a odložte stranou.
  • Mezitím, co se bude kuře dusit, rozkvedlejte mouku ve smetaně.
  • Smetanu s rozkvedlanou moukou nalijte do kuřecího vývaru a nechte povařit. Získáte lahodnou omáčku.
  • Do omáčky vraťte kuře, chvilinku vše dohromady povařte, aby se chutě spojily.
  • Ke kuřeti můžete přidat ještě jedno až dvě oloupaná, na čtvrtky pokrájená rajčata.

Kuře na paprice podávejte s brambory, noky, rýži, těstovinami nebo jemným knedlíkem.

Kuře na houbách (od babičky)

Kuře na houbách se dělá úplně stejně jako kuře na paprice, jen místo paprikou budete kořenit pepřem a zelenou petrželkou. A protože se jedná o kuře na houbách, budete samozřejmě potřebovat také houby. Nejlepší jsou hříbky nebo žampiony. Žampionů se přidává asi 100 gramů, hříbků můžete použít více.

  • Houby nakrájejte nadrobno a prudce je opečte na kousku rozpáleného másla. Proč prudce? Aby zůstaly nerozměklé.
  • Prudce opečené houby trošku poduste a přidejte do omáčky již povařené se smetanou.
  • Houby s omáčkou nechte přejít varem.

Přílohy jsou stejné jako u kuřete na paprice.

Není kuře jako kuře, ale …

Pokud byste si kuřátko odchovali na dvorku, jeho masíčko se tomu kupovanému určitě nevyrovná. Vy, kteří ty jste si kuře přinesli z obchodu, nezoufejte. Nemuseli jste ho totiž zabíjet (podřezávat pod krkem), nemuseli jste ho pařit, škubat ani kuchat. Každá varianta má tudíž své pro i proti.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.