Take a fresh look at your lifestyle.

Kdy sklízet mrkev

Pokud chcete, aby byl sběr zeleniny proveden správně, musíte se seznámit s příslušnými potřebami jednotlivých druhů a odrůd. Správný okamžik sběru zeleniny kromě toho závisí na počasí v posledních týdnech a měsících. Úroda vydrží nejdéle, když ji budete sklízet za suchého počasí, protože vlhkost podporuje tvorbu hniloby a plísní. A jak je to s mrkví, proč ji pěstovat, konzumovat a kdy ji vlastně sklízet?

Proč pěstovat a konzumovat mrkev?

Mrkev proti stresu a pro zdraví

Mrkev

Je dokázáno, že lidé, kteří konzumují denně dvě až tři mrkve, jsou daleko méně ve stresu než ti, kteří mrkev nejedí vůbec. Ať už tomu budete věřit nebo ne, mrkev je každopádně velmi zdravá a to především proto, protože obsahuje mnoho minerálů a vitamínů, které naše tělo tolik potřebuje. Zajímavé studie ukazují, že určité množství karotky, zvlášť betakarotenu, který je v karotce obsažen, dokáže zpomalit rozvoj rakoviny a také zastavit rakovinotvorný mechanismus měnící buňky v zhoubné onemocnění. A to není zdaleka vše co mrkev v našem těle zvládne. Vláknina v mrkvi podporuje činnost zažívacího traktu a „čistí“ střeva, což má samozřejmě zdravotní význam. Vláknina v mrkvi rovněž výborně působí proti hladu, zejména při redukčních a odtučňovacích dietách.

Chcete mít silné zuby a zdravé dásně? 

Potom chroupejte mrkev! Mrkev je totiž dost tvrdá a tím, že ji budete pravidelně jíst, posílíte celou dutinu ústní a předejdete předčasnému vypadávání zubů.

Chcete mít dokonalý zrak?

Už když jsme byli malí, tak nám babičky říkaly, že když budeme papat mrkvičku, budeme mít výborný zrak. Je to pravda, mrkev obsahuje látky, ze kterých si tělo vyrábí vitamín A, který je právě tolik potřebný pro zdravý zrak. Nezapomeňte k mrkvi také nějakou potravinu s tukem, protože vitamin A je rozpustný v tucích. Bez tuku to proto fungovat nebude.

Chcete být krásně opálení?

Když budete jíst na jaře a v létě hodně mrkve, budete se díky betakarotenu mnohem rychleji, bezpečněji a lépe opalovat. Možná trochu více do oranžova, ale určitě to bude stát za to.

Chcete zhubnout?

Po samotné mrkvi toho sice moc nezhubnete, ale je výbornou potravinou při držení diety nebo cvičení, protože vám dodá chybějící vitamíny, minerály a nic po ní nepřiberete. Můžete ji jíst syrovou, tepelně zpracovanou nebo si z ní vylisovat například čerstvou šťávu.

Jak a kdy sklízet mrkev?

Z výše uvedeného je jasné, že pěstovat si vlastní mrkev je to nejlepší, co můžete pro své zdraví udělat. Pokud jste s pěstováním mrkve ještě nezačali, příští jaro se do toho určitě pusťte. Pokud vám však mrkev na zahrádce roste, měli byste vědět jak a kdy ji sklízet, aby vám co nejdéle vydržela, abyste ji mohli co nejdéle konzumovat, třeba i v době, kdy záhony na zahradě dávno pokryje sníh.

Kdy je mrkev zralá?

Mrkev je zralá, když začne vadnout nadzemní nať

Jak sklízet mrkev?

Stejně jako u brambor nebo červené řepy je sběr nejjednodušší pomocí rycích vidlí. Mrkev (ani silně) obalenou hlínou před uskladněním nemyjte, ale pouze opatrně otřete. Nepotřebnou nať opatrně odtrhněte pootočením rukou – odkruťte. V lehkých půdách stačí mrkev zatlačit do země, tím se přetrhají kořenové vlásky a mrkev pak bez problémů vytáhnete ze země..

Kdy sklízet mrkev?

Záleží na odrůdě. 

  • Rané odrůdy můžete sklízet už 8 týdnů od vysetí a dál postupně podle potřeby, tak jak kořeny dorůstají. (Pro běžný konzum je nejvhodnější mrkev karotka – všeobecně mrkve typu Nantes – která se však není vhodná ke skladování.)
  • Pozdní odrůdy potřebují pro svůj vývoj až 11 týdnů. Odrůdy určené k uskladnění sklízejte co nejpozději, ale dříve, než přijdou první mrazy. (Vynikající chuť i skladování dokáží nabídnout například mrkve typu Chantenay nebo Kuroda, které jsou kónického tvaru.)

Letní a podzimní mrkve se sklízejí většinou od července do října, pozdní odrůdy v září a říjnu.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.