Take a fresh look at your lifestyle.

Kdy sklízet brambory

Sběr zeleniny a ovoce je dost jednoduchý. Vidíte, jestli je barva ovoce typická, můžete plod utrhnout (na stromě je jich většinou dostatek – strom tím nepoškodíte), ovoce můžete dokonce ochutnat. S bramborami je to jiné. Přesto i zde určitě chcete sklidit zralé, chutné a velké hlízy, u pozdních brambor navíc takové, které vydrží co nejdéle, nejlépe až do nové sklizně. Aby tomu tak bylo, je třeba vědět, kdy které brambory sklízet. Pojďme na to.

Faktory ovlivňující dozrávání bramborových hlíz

Každý zkušený zahrádkář ví, že proces dozrávání bramborových hlíz, je ovlivněn velkým množstvím různých faktorů. Patří mezi ně například:

  • charakteristické rysy dané sezóny,
  • stav půdy,
  • stupeň poškození škůdci a chorobami,
  • charakteristické rysy dané odrůdy, které si taktéž diktují vlastní pravidla.

Pokud patříte mezi pěstitele, kteří vysazují brambory rané, středně rané, polopozdní i pozdní, pečlivě si poznačte, kam jste kterou odrůdu zasadili. Rané odrůdy brambor budete totiž moci sklízet o měsíc dříve než středně rané a o měsíc a půl dříve než odrůdy pozdní.

Brambory mají určitou dobu zrání

V závislosti na odrůdě dozrávají brambory prakticky od června až do října. Vše závisí také na tom, zda jste brzy na jaře vysazovali již předklíčené hlízy, nebo ne. Hlavním indikátorem plné zralosti je vůně a žluté zbarvení zelené hmoty, jakož i následná suchost vrcholů.

Ale pozor! V období deštivého léta mohou vrcholy bramborové natě zůstat zelené až do pozdního podzimu, proto může být mnohem obtížnější určit konečné zrání hlíz.

Jak tedy rozpoznat správný čas sklizně?

Jednoduše:

  • Rané odrůdy potřebují k dokonalému dozrání jen 80 dní od výsadby.
  • Pozdní, známé také jako podzimní brambory, zase 120 až 140 dní.
  • Brambory, které se pěstují na zimní uskladnění a vyplatí se je tedy vykopat nárazově a umístit ve sklepě, potřebují na dozrání od výsadby cca 150 dní.

Všímejte si rostlin

I podle stavu rostlin si můžete naplánovat sběr hlíz.

  • Vyčkejte, dokud nať neuschne.
  • Nechte vykopané hlízy dobře proschnout na tmavém, dobře větraném místě. Taková příprava na delší skladování trvá asi dva týdny.
  • Až teprve hlízy, které dobře proschnou a zahojí se jim všechny ranky, které způsobila motyka či vidle, je možno dlouhodobě skladovat.

Sklizeň raných brambor

V současné době je aktuální sklizeň raných brambor. Rané brambory třeba zpracovat a zkonzumovat co nejdříve po vykopání, protože nejsou vhodné pro skladování. Sklízejte je postupně podle potřeby. Ostatní brambory budou moci zatím nerušeně dále růst.  Rané brambory můžete začít sklízet nedlouho po odkvětu, nemusíte čekat, až jim úplně zavadne nať. Předklíčené rané brambory bývají připraveny na sběr již 60 dní od vysazení.

Skladování raných brambor

V chladu (při teplotě okolo 8  stupňů Celsia) můžete rané brambory uskladnit cca na dva týdny.

Jak sklízet brambory

Nejšetrnější způsob je použití rycích vidlí, abyste hlízy nepoškodili. Hlízy sbírejte do koše či dostatečně velkého kbelíku.

 

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.