Kdy sázet hrášek
Hrách, vděčná a nenáročná jarní zelenina, jejíž vegetační období trvá 65 – 90 dní. Pěstuje se obvykle jako předplodina a má pozitivní vliv na půdu. Kdy vysévat hrách, jak jej pěstovat a jaký si vybrat?
Obsah článku
Hrách setý – Pisum sativum – bobovité (Fabaceae)
Hrách patří do čeledi bobovitých, pro kterou je typické, že na koříncích vytváří malé hlízky, ve kterých žijí bakterie (odtud hlízkové bakterie), jež jsou schopné poutat vzdušný dusík:
- část využívá rostlina pro tvorbu vlastních bílkovin,
- část zůstává v půdě a stává se přístupná jako živina i pro jiné rostliny.
Kořenový systém hrachu navíc proniká poměrně hluboko do půdy, a tím ji kypří. Můžeme tedy říci, že hrášek je nejen chutný a zdravý, ale také pomáhá zahradničit.
Kdy a jak sázet hrách
Hrách zařazujeme do třetí pěstitelské tratě a na stejném místě jej nepěstujeme minimálně 4 roky. S výsevy raných odrůd můžete začít už v březnu (nejčastěji 2. polovina března) – podle lokality a počasí. Sklizeň hrášku si prodloužíte, pokud ho budete vysévat ve dvoutýdenních intervalech. Můžete rovněž střídat odrůdy. Poslední výsevy hrachu se dají provést ještě ve druhé polovině prázdnin, do uzrání potřebují asi dvanáct týdnů.
Hrách se vysévá přímo, bez předpěstování sazenic.
Cukrový či dřeňový?
Dřeňový hrách (Pisum sativum convar. medullare)
- Pěstujeme ho pro semena, která v mladém čerstvém stavu konzumujeme přímo, tehdy jsou křehká, chutná a nasládlá.
- Později tvrdnou a ztrácejí sladkost. V této fázi jsou ideální pro kuchyňské zpracování a pro mrazení či zavařování.
- Pokud hrách necháme docela dozrát, semena v lusku ztvrdnou. Lusky pak sklízíme suché, semena vyloupeme. Po vyčištění, vysušení a přibližně 24 až 48 hodinách strávených v mrazničce jej skladujeme v sáčcích nebo ve skleněných sklenicích v tmavé spíži. Během zimy jej postupně využíváme v kuchyni, případně jej můžeme použít na jaře pro výsev.
Hrách cukrový (Pisum sativum var. saccharatum)
Vytváří široké dužnaté lusky, které neobsahují tvrdou vrstvu slupky. Sklízejí se celé lusky, dokud jsou semena uvnitř ještě malá. Konzumují se syrové, případně vařené.
Příprava půdy pro setí hrášku
Hrachu vyhovuje mírně zásaditá, propustná a humózní půda s drobtovitou strukturou. Neměly by v ní být kořeny vytrvalých plevelů. Hrachu se příliš nedaří v jílovitých či kamenitých nebo podmáčených půdách.
Před výsevem půdu dobře a do hloubky překypřete, můžete přidat prosátý kompost a hrabičkami povrch dobře zpracujte. Vyberte světlé, před větrem chráněné stanoviště.
Opora pro hrášek
Většina odrůd hrachu vyžaduje při pěstování oporu vysokou přibližně necelý metr. Stačí ji připravit, až když hrášek vzejde. Možné je použít sítě, dřevěné či kovové latě s provázky, ale i řízky z hustě rozvětvených stromů. Jen velmi málo odrůd dorůstá výše než metr.
Výsev hrášku
Semena sejeme jednotlivě, přibližně 3 cm od sebe, do hloubky přibližně 4 – 6 cm. Možný je výsev i do dvouřadu (vzdálenost mezi dvěma řadami by měla být cca 15 cm). Mezi řádky (dvouřady) nechte mezeru cca 50 cm.
Před samotným výsevem je vhodné semena namáčet asi 24 hodin v čisté vodě, případně v roztoku s přípravkem na moření. Semena ve vodě nabobtnají, což urychlí klíčení. Hrách klíčí již při teplotě 1 °C, ideální je však teplota kolem 15 až 18 °C. Krátkodobě snáší i pokles teplot na -3 °C.
Moření hrachu
Osivo hrachu je dostupné nemořené, ale také mořené, ošetřené fungicidem. Tehdy bývá zbarvené většinou do růžova. Takové osivo nikdy nekonzumujte! Vyséváte-li vlastní osivo, můžete ho mořit i doma, například mikrobiálním přípravkem Polyversum. Jak? Semena hrachu vložíte na několik hodin do nádobky s roztokem přípravku. Objem roztoku by měl být jednou takový, jako je odhadovaný objem semen (jelikož nabobtnají).