Take a fresh look at your lifestyle.

Kdy otrhat jablka

Jablka patří k plodům, u nichž se rozlišuje sklizňová a konzumní zralost. Pouze letní odrůdy jsou chutné ihned po utržení ze stromu, ale už po krátkém čase jsou měkké, moučnaté a nelze je skladovat. 
Podzimní a zimní odrůdy krásně voní i několik týdnů po sklizni. Chcete, aby vám jablka vydržela co nejdéle? Pak byste měli vědět, kdy nastává ten správný čas na jejich otrhání.

Kdy otrhat jablka

Při určování sklizňové zralosti jablek je třeba se řídit doporučeným časem sběru dané odrůdy. Při určování zralosti vám pomůže zbarvení slupky plodu, proto byste měli vědět, jaké odrůdy na zahradě pěstujete a znát alespoň základní informace o této odrůdě. Je však třeba zvážit i počasí během roku. Například vysoké teploty během léta čas sklizně  urychlí.

  • Správný čas sklizně jablek nastává tehdy, když se pokožka (slupka) jablíček zbarvuje do červena nebo do žluta (v závislosti na odrůdě). 
  • Pokud jablka sklízíte ručně, stopky plodů musí jít snadno se snadno oddělit od větví a místo, kde jablko přirůstá stopkou na větev musí po odtržení zůstat hladké. 
  • Dalším indikátorem zralosti je také barva semen, která by měla být hnědá. Avšak i zde existují výjimky. Neplatí to u časných odrůd jablek, jejichž semena často hnědnou až při přezrání plodů.
  • Odborníci celkově doporučují dřívější sklizeň jablek na uskladnění:  
    • ze stromů rostoucích na lehkých půdách, 
    • slabě rostoucích podnožích, 
    • ze stromů mladých,
    • při malé úrodě.
  • Pokud máte velkou úrodu, tehdy je vhodnější naopak pozdější sběr. Platí to i u stromů rostoucích na silných podnožích.
  • Pro sběr jablek volte raději chladnější den a suché počasí.

Zimní odrůdy, které velmi dlouho vydrží, často tvoří na plodech voskovou vrstvičku. Tu nesmíte při sklizni setřít, protože chrání plody před vypařováním vody – proto zůstanou dlouho šťavnaté.

Stále si nejste jisti, že jsou jablka zralá? Zkuste tento trik!

Nemůžete se dočkat sběru jablek? Jablka sice již vypadají zralá, ale vy si nejste jisti, zda už je vhodná doba na jejich sklizeň? Vyzkoušejte jednoduchý trik a budete mít jistotu.

Pokud si potřebujete ověřit, zda jsou jablka již zralá na česání, příčně rozřízněte jeden plod napůl.

  • Brzkou odrůdu můžete začít sklízet, když jadérka začínají hnědnout. 
  • Pozdní odrůdy byste měli začít sklízet, až když budou semena výrazně hnědá.

Stupeň zralosti lze rozpoznat i podle základní a krycí barvy plodů. 

  • Základní barva musí mít světlejší odstín,
  • krycí barva musí být intenzivnější.

Čas sklizně jablek nezávisí pouze na odrůdě

Odborná pomologická literatura uvádí v přehledech jednotlivých odrůd pouze informativní termíny zralosti. Podle druhu podnože, stanoviště a povětrnostních podmínek během celého roku však může být skutečný termín sběru odlišný, a to v rozpětí dvou až tří týdnů.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.