Take a fresh look at your lifestyle.

Kadeřávek – pěstování

Kadeřávek (Brassica oleracea) je dvouletá rostlina, která vystupuje buď ve formě silně zkadeřené, tedy pravý kadeřávek, nebo hladkolisté, která se označuje jako listové zelí. Hladkolistá forma se u nás nepěstuje, ale je oblíbenou špenátovou zeleninou v jižní a západní Evropě, protože odolává suchu a je možno ji sklízet postupně po celé horké léto.

Kadeřávek, staročesky nazývaný jarmuz, dorůstá výšky 20 až 120 cm a vyznačuje se hustou spirálou mechovitě zkadeřených z listů. Rostlina je velmi dekorativní. Některé odrůdy s dlouhými jazykovité mi listy vypadají jako malé palmy, jiné září červenofialovou nebo červenohnědou barvou, mohou být dokonce pestrolisté.

Kadeřávek – košťálovina

Kadeřávek patří mezi nejmrazuvzdornější košťáloviny. Pozdní odrůdy střední výšky kolem 60 cm snášejí mrazy i pod -12 stupňů Celsia. Kadeřávek odolává částečně i nádorovitosti kořenů, nejobávanější chorobě brukvovitých rostlin.

Kadeřávek je typická zelenina venkovních záhonů. Jeho pěstování je velmi snadné.

  • Mohutné rostliny vyžadují sice půdu dobře zásobenou živinami a dostatek vláhy.
  • Menší rostliny vyrostou i na chudé a sušší půdě.

Kadeřávek – pěstování

Semena vysévejte koncem jara do buněk sadbovače nebo na část výsevného záhonu. Sazenice pak vysaďte na trvalé stanoviště. Rostliny rostou zpočátku pomalu. Z rostlin sklízejte odspodu mladé listy, které jsou nejchutnější a nutričně nejcennější. (Starší listy zjemní, když je přejde mráz.) Sklizené listy jsou v čerstvém stavu značně trvanlivé – ve sklenici s vodou nebo v ledničce vám vydrží i několik dní.

Kadeřávek – přezimování

Kadeřávek může přezimovat i venku na záhonu a vy můžete listy otrhávat podle potřeby. V našich podmínkách nejlépe přezimují polovysoké odrůdy 50 až 60 cm vysoké, které jsou v zimě lépe chráněny před sněhem než odrůdy vysokého vzrůstu. Protože však v posledních letech bývá u nás sněhu pomálu, je dobré rostliny před zimou přihrnout zemí a opatrně přikrýt – například chvojím.

Pamatujte si, že neúspěšné přezimování rostliny nemusí být způsobeno pouze velkým mrazem. Příčinou ztráty svěžesti, vadnutí a shazování spodních listů bývá velmi často sucho.

  • Proto, pokud kadeřávek budete pěstovat na vzdálené zahrádce, uděláte lépe, když rostliny na podzim vyryjete a založíte.
  • Před poklesem teplot pod -10 stupňů Celsia se vyplatí listy otrhat, uvařit a nakrájené uložit do mrazničky.

Přezimované rostliny kadeřávku sklízejte nejpozději v březnu, protože rostliny rychle vybíhají do květu a starší listy opadávají.

Kadeřávek v kuchyni

Užitkovou částí kadeřávku jsou pouze listy. Syrové slouží pouze ke zdobení. V kuchyni listy kadeřávku po odstranění řapíku můžete tepelně upravovat jako kapustu – přidávat je do polévek, karbanátků, mletého masa. Kadeřábek má výraznější chuť než kapusta a zachovává si v pokrmech intenzivní zelenou barvu. Listy jsou bohaté na vitamíny zejména na vitamín C.

Okrasný kadeřávek

Byly vyšlechtěny kadeřávky okrasné. Vytvářejí přízemní růžici listů, na okrajích jemně zkadeřených, která vypadá jako velký květ. Poutá pozornost tvarem a barevností – střed růžice a listová žebra jsou bílá nebo purpurová a přecházejí do zelených okrajů. Velkou ozdobu dělá okrasný kadeřávek i ve váze, kde velmi dlouho vydrží. Listy těchto kadeřávků se dají také jíst, nemají však kvalitu kadeřávků zeleninových.

1 Comment
  1. Miluše says

    …. prosím lze Kadeřávek i usušit a pak do polévky, děkuji

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.