Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat žampiony

Žampiony jsou pravděpodobně nejoblíbenější houby, které se dají po celý rok koupit ve všech větších potravinách. Nejčastěji v obchodech najdete dva základní druhy: bílé a hnědé žampiony. Hnědé mají trochu výraznější houbovou chuť a vůni a trochu masitější konzistenci. Na pohled se liší tlustší nožičkou a světlehnědým kloboučkem. Šampionem mezi žampiony je ovšem obří varianta hnědého žampionu, kterému se říká portobello (pečárka dvouvýtrusá neboli žampión dvouvýtrusý). Jeho klobouček dorůstá až do velikosti 12 cm, i proto se v kuchyni využívá zejména k plnění, ale skvělý je i grilovaný. Mezi vegetariány je to vítaná náhrada steaků. 
Chuť polních a pěstovaných žampionů se nijak zásadně neliší. Žampion je však nejen vynikající pochoutka, ale také léčebný prostředek (alergie). Pro spoustu lidí se stalo pěstování žampionů užitečným koníčkem. Jak tedy zpracovat žampiony?

Jak žampiony nakupovat

Pokud nepatříte mezi pěstitele žampionů, ale nakupujete je v obchodech, sáhněte vždy po žampionech se zavřenými kloboučky. Celkově musí působit svěžím dojmem a nesmí být být oschlé. Mladé houby mají lupeny zavřené. Bílé kloboučky by neměly být pomačkané ani jinak poškozené. Žampiony s hnědými otlačenými místy nechte raději v obchodě. Bílá barva kloboučku je totiž indicií čerstvosti. 

Postupem času houby tmavnou, povrch kloboučku vytváří šupinatou strukturu a poškozují se i ​​lupeny na spodní straně kloboučku.

Na houby by měly být v obchodě k dispozici papírové sáčky. V igelitových sáčcích se mohou zapařit a hrozí, že zeslizovatí a nebudou kulinářsky použitelné. Dokonce mohou být až zdraví škodlivé.

Jak žampiony čistit

Velké čištění žampionů zpravidla není nutné, neboť žampiony z obchodu, zejména ty balené se dodávají téměř čisté. 

  • Obvykle je stačí otřít papírovou či látkovou utěrkou. 
  • Pokud přece jen najdete nějaké znečištěné místo, použijte navlhčenou utěrku, pouze v krajním případě žampiony opláchněte pod tekoucí vodou. S vodou to však nepřehánějte, protože houby mají tendenci nasát ji do sebe. 
  • V případě potřeby odřízněte kousek nožičky.
  • Klobouček je třeba oloupat pouze v případě, pokud už příliš ztmavl.

Malé kusy můžete ponechat v původní velikosti, větší nakrájejte na poloviny, čtvrtiny nebo na plátky.

Jak žampiony skladovat

Nejlepší je žampiony zkonzumovat hned za čerstva. Pokud je nehodláte připravovat okamžitě, uložte je v otevřené krabičce nebo papírovém sáčku do ledničky do zásuvky na zeleninu. Několik dní vydrží čerstvé.

Pokud si koupíte žampiony na tácku obalené potravinářskou fólií, doma je hned vyjměte a přeložte do papírového sáčku.

Jak žampiony zamrazit

Nadbytečné zásoby žampionů můžete zamrazit. Žampiony nakrájejte na plátky a vložte ve vhodné nádobě nebo sáčku do mrazničky. Blanšírovat je nemusíte. Zkonzumujte je ale nejpozději během šesti až osmi měsíců.

Mražené žampiony před přípravou nerozmrazujte, ohřejte je na mírném plameni přímo v připravovaném jídle nebo v troše tuku.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.