Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat švestky

Máme období švestek. Jako děti jsme si jimi plnili bříška, nebo je po sobě do vyčerpání házeli. Babičky vařily povidla, případně se daly do sušení, aby měly dobrůtky na zimu. Dědové házeli švestky do sudu, aby je nechali vypálit a zásobili se skvělou slivovičkou.

Proč jsou pro nás švestky prospěšné?

Vrátím k moudrosti našich předků, kteří věděli, jak jsou pro nás švestky prospěšné. Kromě toho, že dodávají potřebné živiny, vlákninu a podporují peristaltiku, pomáhají také zlepšit zrak, podporují paměť a proti stresu účinně zabere panák slivovice. (Říká se, že když se žena na muže rozzlobí, má si dát skleničku slivovičky. Nejenže nebude jedovatá, ale dokonce muže políbí.)

Švestkový nápoj a švestkový štrúdl

I když někdo se s tím nemaže a všechny švestky nahází do bečky, aby si mohl nechat vypálit vynikající a léčivou slivovici, já jsem se k pálení slivovice zatím nedostala. Kromě okamžité spotřeby však často dělám nápoj. Ze zbývající švestkové masy, která se vysráží, a listového těsta připravuji štrúdl. Pokud tento návod vyzkoušíte, určitě neprohloupíte: 

  • Do hrnce vložte rozpůlené, vypeckované švestky, přilijte malé množství vody a pod pokličkou přiveďte do varu. 
  • Sem tam „hoďte očko“, jak to v hrnci vypadá. Mělo by dojít k uvolnění šťávy – přesně tato šťáva vám pomůže při problémech se zpomalenou peristaltikou a nepravidelným vyprazdňováním. 
  • Vzniklou masu už příliš nemíchejte, nechcete dělat povidla!
  • Šťávu sceďte.  (Je určena k okamžité spotřebě, můžete si ji i zavařit do skleniček.)
  • Hmotu ze zbytku švestek, která vám zůstala po oddělení šťávy, rozetřete na listové těsto a posypte mletými lískovými oříšky, můžete přidat i mák (já ho miluji). Mleté oříšky dobře vsáknou zbylou šťávu a štrúdlu dodají chuť a železo.

Pokud by se vám dezert zdál málo sladký, doporučuji ho před podáváním polít medem od poctivého medaře. Dobrou chuť!

Jak ještě zpracovat švestky

Švestky samozřejmě můžete také zamrazit (klidně syrové nebo v podobě kupy švestkových knedlíků, které pak budete moci jednoduše vyndávat z mrazáku a ohřívat), sušit, zavařit, vařit z nich povidla (což je ale poměrně zdlouhavá procedura, jednodušší je vyrobit švestkovou klevelu – řídká povidla s trochou cukru), uvařit polotovar na pečení cukroví (tzv. “švestkovou čokoládu”), upéct čaj (hit posledních let), uvařit čatní, dětem připravit úžasné švestkové želé bonbóny

Sušení a mražení švestek si popíšeme v dalších článcích. Co byste mohli ještě vyzkoušet, jsou povidla bez míchání

Povidla bez míchání

7 kg zralých švestek, 1 kg krystalového cukru, 200 ml octa, olej 

  • Hrnec vymažte olejem (hrnec nesmí být ani trochu otlučený!), vložte do něj umyté a vypeckované švestky, nasypte cukr a nalijte ocet. 
  • Bez míchání vařte přikryté cca 6 hodin na celkem mírném plameni. V žádném případě nenakukujte pod pokličku!!! (Můžete si tak akorát představovat, co se pod ní děje. Nebojte se, švestkám se nic nestane. Budou si pěkně plavat v centimetrové vrstvě šťávičky.)
  • Potom na silnějším plameni a za stálého míchání cca 1 hodinu vařte až do zhoustnutí. 
  • Horká povidla naplňte do sklenic a uzavřete víčky. 

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.