Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat rebarboru

Možná už čekáte netrpělivě čekáte na správné období, kdy si budete moci pochutnávat na svých oblíbených ovocných koláčích. Jenže třešně a jahody jsou zatím v nedohlednu. Můžete to ale zkusit s rebarborou (reveň rebarbora = reveň vlnitá = Rheum rhabarbarum), která, i když pochází z Číny, kde představuje symbol vitality, už dávno zdomácněla v našich zahrádkách. Jak ji zpracovat?

Reveň rebarbora

Rebarbora je rostlina, která dorůstá do výšky asi jednoho metru. Na konzumaci se používají pouze pevné řapíky ve vařeném stavu! Listy (listové čepele) obsahují větší množství kyseliny šťavelové a další nepříznivé látky, takže nejsou v žádném případě vhodné ke konzumaci.

Nejchutnější jsou mladé stonky, které dosáhnou asi třiceticentimetrové výšky. Hvězdnou sezónou rebarbory je květen a červen.

Pokud nepěstujete rebarboru na vlastní zahrádce, kupujte raději červené stonky – jsou jemnější než zelené a obsahují více kyseliny citronové a jablečné.

Rebarbora zasytí, ale může i ublížit

Rebarbora je zelenina, i když mnozí ji pro způsob využití považují za ovoce.

  • Rebarbora je zajímavá zejména pro vyšší obsah vitamínu A, vitamínů skupiny B a flavonoidů, které chrání cévy před tvorbou sklerotických plátů.
  • Rebarbora je močopudná, takže pomáhá zbavovat tělo škodlivých látek.
  • Rebarbora však obsahuje i velké množství kyseliny šťavelové, která zase zdraví škodí – může se podílet na vzniku močových a ledvinových kamenů. Proto není vhodná pro pacienty s podobnými problémy.
  • Rebarboře by se měli vyhýbat také lidé s překyseleným žaludkem a revmatismem. Neměly by ji konzumovat ani malé děti.
  • Nadměrná konzumace rebarbory může dokonce podráždit střeva i zdravého člověku.

Eliminovat vliv kyseliny močové pomáhá vápník, proto je rebarboru dobré kombinovat s tvarohem nebo jogurtem.

Jak zpracovat rebarboru

  • Z rebarbory je možné připravit kompot, povidla, džem, želé, ale i náplň do palačinek.
  • Podušená na másle je vhodnou přílohou k masu.
  • Zajímavá je i smažená v pivním těstíčku.
  • Můžete ji dokonce zamrazit – syrovou i vařenou.

Rebarbora nejlépe chutná jako součást koláčů

Rebarborový koláč

Rebarboru nikdy nekonzumujte syrovou! Lahodnou chuť stejně získá až po tepelném zpracování. Rebarboru je třeba oloupat, nakrájet na kousky a povařit ve vodě s cukrem. Pokud ji použijete na koláč, stačí ji posypat cukrem a skořicí a nechat dvě hodiny odstát. Když změkne a pustí šťávu, můžete ji poklást na připravené těsto a případně ještě přidat cukr nebo drobenku, protože rebarbora má spíše nakyslou chuť. Je chutná v kombinaci třeného těsta na způsob bublaniny, ale i s kynutým těstem ve stylu švestkového koláče s drobenkou či máslovým lineckým těstem.

Rada

  • Kyselost rebarbory ​​snížíte přidáním mléka nebo bílého vína.
  • Nahořklou chuť zmírníte tím, že rebarboru vložíte do vařící vody, po krátké chvíli ji vyjmete a okamžitě zchladíte ve studené vodě.

Upozornění

Kyselina šťavelová, kterou rebarbora obsahuje, chemicky reaguje při kontaktu s hliníkem. Chemické změny rostlinu znehodnocují. Proto při zpracování rebarbory (vaření, pečení …) nikdy nepoužívejte hliníkové nádobí.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.