Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat padaná jablka

Nevíte, co s padanými jablky? Jablka jsou mimořádně zdravá, bylo by škoda, aby vyšla nazmar. S naším návodem si na nich pochutnáte, pomohou vám zhubnout, vylepší pleť … No, však uvidíte.

Jak zpracovat padaná jablka

Z čerstvých padaných jablek si můžete udělat pyré, dětskou výživu, jablečný ocet, ale i masku na obličej či si je nasušit a pochutnávat si na nich místo kalorických brambůrek. Vyberte si, na co máte právě chuť.

Pyré z padaných jablek

Omytá jablka nastrouhejte nebo rozmixujte, přidejte med a citron.

Jablečná šťáva

Pokud máte opravdu bohatou úrodu, neváhejte a udělejte si vitaminovou bombu plnou antioxidantů. Pro přípravu zdravého nápoje vám stačí jednoduchý odšťavňovač.

Zavařování jablek

Pokud rádi pečete, jablka omyjte, oloupejte, nastrouhejte, natlačte do sklenic a sterilujte. Pokud máte raději sladší jablíčka, můžete přidat cukr, dát do hrnce, nechat přejít varem a až potom zavařit. Využijete je nejen jako náplň do koláčů, ale i jako zdravý pamlsek namísto různých sladkostí v zimě.

Dětská výživa

Jablka oloupejte, odstraňte jadérka a nakrájejte je na měsíčky. Vložte do hrnce, zalijte vodou a duste tak dlouho, dokud nezměknou. Pokud bude třeba, propasírujte je. Přidejte cukr podle chuti a vařte, dokud kaše nezhoustne. Nalijte do sklenic a vařte půl hodiny na 100 °C.

Sušená jablka – křížaly

Jablka sušte i se slupkou. Nařízněte je na kousky, ideální na tloušťku asi 0,5 – 0,7 milimetru. Pokud doma nemáte sušičku na ovoce, můžete využít horkovzdušnou troubu, jablka je však nutné pravidelně obracet.

Při sušení jablek odstraňte jadérka, avšak slupku nechte. 

Mražená jablka

Jablka nedávejte zamrazit celá, ale nakrájená. Vydrží vám i rok, ale počítejte s tím, že po rozmrazení budou měkká a vodnatá. Zamrazit si můžete také dětskou výživu, nemusíte ji jen sterilovat.

Jablečný ocet

  • Jablka nastrouháme i se slupkou a jadérky a dáme do sklenice. Zalijeme studenou vodou (asi 5 cm pod okraj sklenice). Přikryjeme talířkem. Každý den dvakrát promícháme a po 10 dnech šťávu přecedíme přes hrubé síto. Šťávu vlijeme zpět do sklenice, přikryjeme a dáme na chladné místo. Nemíchat, neodkrývat! 
  • Po 20 dnech přecedíme přes jemné sítko, nalijeme do sklenice, zavřeme a uložíme do ledničky. Ocet je hotový! 

Na pití je nejlepší bez tepelné úpravy, nefiltrovaný a nepasterizovaný. Každé ráno si dejte jednu lžičku smíchanou se 2 dl vody a vypijte nalačno. Je to dobré na hubnutí i posílení imunity, vynikající k dochucení omáček či salátových zálivek.

Pleťová maska ​​proti akné

Nastrouhejte jablko, přidejte 2 polévkové lžíce medu, dobře smíchejte a rovnoměrně rozetřete na obličej. Nechte působit asi 10 minut. Potom masku dobře smyjte.

Jak ještě zúročit padaná jablka?

Kvalitní padaná jablka samozřejmě můžete moštovat, zkusit vyrobit jablečné víno nebo si připravit kvas na jablkovici (jabkovici), tedy calvados. Destilát vám vyrobí v každé české nebo moravské palírně. 

Nahnilá padaná jablka je dobré podrtit, promíchat s trochou páleného vápna a nalít na kompost.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.