Jak zpracovat mini kiwi
Přestože se z hlediska nutričních hodnot jedná téměř o superpotravinu, patří kiwi spíše k méně oblíbeným druhům ovoce. Řadu lidí přitom odradí jejich vzhled v podobě hnědého, chlupatého vajíčka ukrývajícího kyselou zelenou dužinu. Snad možná pro tyto lidi tak byla vyšlechtěna odrůda mini kiwi, která si z původního ovoce bere prakticky všechna pozitiva a negativa hází stranou.
Obsah článku
Lepší než klasické kiwi
Plodem mini kiwi je kulička, která tvarem i velikostí na první pohled připomíná hroznové víno. Chybí zde totiž ona nechvalně proslulá ochlupená slupka. Ihned po rozkrojení je ale podobnost se svým větším bratrem naprosto zřejmá. Dužina má jasně zelenou barvu a nádherně sladce a voňavě voní. Díky své velikosti tak jde navíc o velmi chutnou a rychlou svačinku, kterou můžete bez zbytečného opracovávání přímo strčit do úst.
Chuť mini kiwi
Svou chutí připomíná mini kiwi klasické velké ovoce, lze ovšem rozpoznat drobné rozdíly. Bobulky tak mají jasnou, sladkokyselou chuť s ostrou koncovkou. Navzdory šťavnaté dužině pak v ústech působí poměrně suše, což pocítíte i na svých rtech. Podobně jako u kiwi platí, že čím jsou plody měkčí, tím mají sladší chuť, takže pokud preferuje sladší ovoce, vybírejte takové mini kiwi, které je na stisk velmi měkké.
Jde o ideální zdroj vitamínu C
Bobule mini kiwi jsou nejen chutné, ale také plné živin. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který je důležitý pro náš imunitní systém, pomáhá ale také při únavě a vyčerpání nebo při zlepšování průchodnosti cév. Příjem dostatečného množství vitaminu C ve stravě je zásadní pro udržení zdravé pokožky a kostí. Z pohledu obsahu vitamínu C je na tom mini kiwi lépe než samotné kiwi, a je tak velmi vhodným zdrojem této látky v potravě.
Vitamínová a minerální bomba
buy online
Kromě vitamínu C se v plodech mini kiwi nachází také vitamín E a některé důležité minerální látky, zejména draslík a hořčík. Jako u většiny ovoce se i zde nesetkáme s vysokým obsahem tuků, cholesterolu či sodíku, které jsou ve větší míře organismu spíše na obtíž. Při konzumaci mini kiwi se tak nemusíte příliš ostýchat, a můžete jej jíst prakticky od rána do večera. Mini kiwi je bohaté i na antioxidanty, které pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním a rakovině. Tyto látky chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a oxidací. Bobule také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, udržovat zdravé srdce a stabilizovat hladinu inzulínu. Mini kiwi má také oproti svému většímu příbuznému vyšší obsah vlákniny. Ta je taktéž nedílnou součástí běžného jídelníčku, jelikož napomáhá trávení či regulaci hladiny cukru v krvi.
Jak jíst kiwi bobule
Toto drobné ovoce je dostatečně malé na to, aby mohlo sloužit jako lahodná a zdravá svačinka v podobě jednohubky. Můžete jím tak nahradit například brambůrky či popkorn. Lze ho však také použít jako ozdobu koktejlů, součást obložených talířů či komponent do ovocného salátu. V gastronomii se často užívají plody čerstvé, mini kiwi můžete ale také zmrazit a použít místo ledu do letních drinků. V receptech jsou pak bobule plnohodnotnou náhražkou velkých kiwi plodů.
Skladování mini kiwi
Plody kiwi můžete skladovat v původní nádobě, ve které jste je zakoupili, nebo v jednoduché misce. V lednici vydrží čerstvé až 14 dní. Abyste prodloužili jejich trvanlivost, umístěte je do nejchladnější části chladničky. Mini kiwi můžete umístit také do mrazáku, předtím je ale pořádně omyjte a poté nechce zcela oschnout. Máte-li doma sušičku, můžete bobule kiwi nakrájet na plátky a dehydratovat je při zhruba 50 °C po dobu 6 až 12 hodin. Získáte tak zdravé ovocné chipsy, na kterých si pochutná celá rodina, a navíc vám i déle vydrží.