Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat lilek

Lilek vejcoplodý (lidově baklažán nebo patližán) je jednoletá rostlina z čeledi lilkovitých. Je příbuzný s rajčetem a bramborem. Poskytuje vejčité až hruškovité plody (bobule) s hladkou slupkou zbarvenou nejčastěji temně fialově. Plody mohou být až 30 cm dlouhé. Nejchutnější je však tato plodová zelenina střední velikosti, tedy lilky dlouhé 15 až 20 cm a silné 5 až 7 cm, s  jasně zeleným stonkem i čepičkou. Přezrálé lilky jsou příliš hořké a vodnaté, semena jsou velká a nahnědlá. Jaké možnosti zpracování lilek nabízí?

Proč konzumovat lilek

U nás se lilek pěstuje zejména na jižní Moravě. Jeho původním domovem je tropická Asie, zejména Indie. Tak jako mnohým jiným zeleninám byly i lilku přiřčeny léčivé účinky, osvěžující a posilující vliv. 
V Evropě je lilek znám teprve od středověku. 

  • Význam lilku tkví především v obsahu minerálních látek, zejména vápníku, fosforu, železa, manganu, mědi a zinku. 
  • Stejně jako rajčata je i lilek dodavatelem vitamínu C, provitamínu A, vitamínů skupiny B, hlavně kyselinu listovou a pantotenovou. 
  • Nepatrně nahořklou chuť dodávají lilku třísloviny. Hořkost se ztrácí tepelnou úpravou. 
  • Kaloricky je lilek velmi málo významný, jedná se o výbornou nízkokalorickou osvěžující zeleninu
  • Lilek je vhodný jako dietní jídlo při žaludečních a střevních chorobách (čerstvě vymačkaná šťáva z plodu), snižuje obsah cholesterolu, podporuje činnost jater, pomáhá při léčení ekzémů.

Jak zpracovat lilek

Pro kuchyňskou úpravu nesmí být lilek příliš zralý ani povadlý. Jakost lilku se pozná jednak podle pružnosti dužniny a také podle bělavých, nikoli tmavých semen na řezu. 

  • Příliš hořká chuť starších lilků se dá odstranit tím, že se lilek namočí na několik hodin do slané vody. Pak je třeba lilek oloupat a vyškrábnout zralá semena. 
  • Lilky zbavené semen se obvykle krájejí na příčná kolečka nebo podélné pruhy. 
  • V případě, že budete chtít plody plnit, musíte je vydlabat. 
  • Očištěné a oloupané lilky, které nehodláte ihned kuchynsky zpracovávat, vždy vkládejte do okyselené vody, třeba citronem, aby neztmavly. 
  • Mezi oblíbenou kuchyňskou úpravu baklažánů patří smažení. Lilky nakrájejte na plátky, trochu osolte a nechte zakryté stát. Potom je osušte a obalujte jako vídeňské řízky nebo v těstíčku a smažte na tuku. (Štíhlejší plody se při smažení nerozpadávají.)
  • Dušené lilky jsou výborné s omáčkami, například s rajskou.
  • Pokud budete chtít připravit opravdu sytící pokrm, zvolte lilky plněné masem
  • Výborně se lilky uplatní také ve směsi s jinou zeleninou (Musaka).

Vyzkoušejte lilky plněné masem

Ingredience

4 lilky, 200 g vařeného nebo pečeného masa, 30 g másla, 3 lžíce oleje, 1 vejce, lžička sekané zelené petrželky, stroužek česneku, šálek vývaru z masa, 2 lžíce strouhaného sýra, 1 až 2 lžíce strouhané housky, sůl, pepř

Postup

  • Oloupané lilky rozkrojte podél na dvě části a dejte povařit do slané vody. 
  • Uvařené lilky nechte okapat a porovnejte do ohnivzdorné misky nebo do pekáčku vymazaného máslem, případně nádobu vyložte pečícím papírem.
  • Připravte si nádivku: Na oleji osmahněte česnek a sekanou petrželku, přidejte jemně usekané nebo mleté maso, zalijte sběračkou vývaru. Jakmile směs začne vřít, přidejte strouhanou housku. Nádivku míchejte, dokud nezhoustne. Do prochladlé přidejte vajíčko, sůl, pepř a strouhaný sýr.
  • Připravenou nádivku vršte na lilky, pokropte olejem a pečte v troubě, dokud se nevytvoří zlatožlutá kůrčička.

Tip: Mladý, nepomačkaný a čerstvý lilek můžete poměrně dlouho uchovat zavěšený za stopku v chladné místnosti.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.