Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat letní jablka

Nevím, jestli to máte také tak, ale u nás doma platí, že ani jedno letní jablko nesmí přijít nazmar. Možná vám na zahradě také padají sklovitá, křehká, světle zelená jablka, takzvaná „průsvitná letní“ neboli ječnišťata (východní Čechy), režničky (Haná), žňovky (obecně na různých místech). Odrůda, která se k nám dostala v 18. století z Ruska, nemá na trhu prakticky žádný význam. Jablíčka se nedají uskladnit a při pozdější sklizni moučnatí. Moudří zahrádkáři si však letních jablek na svých zahradách cení. A to i dalších raných odrůd. Nestačí však mít pouze radost z úrody. Jablka je třeba sbírat, trhat a co nejrychleji zpracovat. Jak zpracovat letní jablka?

Jak zpracovat letní jablka

Jablečná dřeň 

Jeden ze způsobů, jak zpracovat letní jablka, je připravit si z nich sterilovanou jablečnou dřeň – ovocnou konzervu, kterou budete mít kdykoliv po ruce. Na ovocné dřeni si smlsne celá rodina, zejména děti. Jablečná dřeň čili kaše z vařených jablek čili pyré, jak chcete, je vhodná také pro všechny, kteří trpí jaterními a žlučníkovými chorobami. Neslazenou si ji mohou dopřávat i cukrovkáři a lidé, kteří chtějí zhubnout. Je sice pravda, že cenný vitamín C se  varem víceméně ztratí. Nahradit ho však můžete přidáním čerstvé citronové šťávy před podáváním. 

Jak jablečnou dřeň připravit?

  • Nasbíraná letní jablka důkladně operte, oloupejte, rozčtvrťte a vyřízněte jaderníky. (Pěkné slupky nevyhazujte! Můžete je usušit a použít v zimě na ovocný čaj.)
  • Opraná, oloupaná a rozčtvrcená jablka nasypte do většího hrnce, zalijte do poloviny vodou a pět minut prudce povařte. 
  • Povařená jablíčka přeceďte a odložte stranou. Vodu nevylévejte. Můžete do ní nasypat další připravená jablka a postup několikrát zopakovat, dokud všechna jablka nezpracujete. Jablka vždy přeceďte a nechte dobře okapat. 
  • Takto připravená jablíčka můžete zavařit jen tak, bez přídavku cukru. Je třeba je sterilovat 20 minut při 90 až 95 stupních Celsia.

Ovocná přesnídávka

Z předvařených jablek můžete vyrobit ovocnou přesnídávku různých chutí

  • Jablka je třeba rozmělnit ručním mixérem, přidat trochu cukru, nejlépe třtinového a vše ještě chvíli promixovat. 
  • Připravenou přesnídávku pak už jen nalijete do čistých zavařovacích sklenic (menších či větších, záleží na vás) a uzavřete víčky. 
  • Takto připravenou přesnídávku sterilujte 20 minut při 80 stupních Celsia
  • Před mixováním můžete přidat skleničku rybízové marmelády nebo mražených jahod a získat tak přesnídávku rybízovou či jahodovou.

Méně známé zpracování letních jablek

Jablečný sirup

Ingredience

1,5 kg jablek zbavených jádřinců, 1,5 l vody, 5 lístků šalvěje, šťáva ze dvou citronů, 12 polévkových lžic silného uvařeného zeleného čaje, 2 vanilkové cukry, 600 g krystalového cukru

Postup

  • Jablka nakrájejte na menší kousky, přidejte vodu, citronovou šťávu a vařte asi 7 minut, aby jablka změkla. 
  • Přidejte šalvěj, zelený čaj a přikryté nechte 10 minut odstát. 
  • Šťávu sceďte, přidejte krystalový a vanilkový cukr a šťávu přiveďte do varu, vařte asi 2 minuty. 
  • Horký sirup nalijte do lahví a uzavřete vyvařenými zátkami.

Jablečné čatní

Ingredience

1,5 kg jablek, 0,5 kg cibule, 0,3 l jablečného moštu, 0,2 l vody, 20 g strouhaného zázvoru, 7 g mleté ​​skořice, 1 kávová lžička pepře, 0,5 l octa, 10 g soli, 100 g rozinek

Postup

  • Očištěná jablka zbavte jádřinců, spolu s cibulí nakrájejte na menší kousky, podlijte vodou a vařte 20 minut. 
  • Pak přidejte ostatní suroviny a vařte tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout. 
  • Horké nalijte do sklenic, uzavřete a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.