Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat kedlubny

Kedlubny jsou košťáloviny patřící v botanice společně se zelím, kapustou a květákem do čeledi brukvovitých. Zdužnatěním stonku vytvářejí jablkovité bulvy s bledě zelenou nebo modrofialovou slupkou. Podle toho rozlišujeme kedlubny bílé nebo modré. Kedlubny mají charakteristickou vůni a lahodně nasládlou chuť, ovšem jen tehdy, jsou-li sklizeny mladé, s křehkou dužninou. Proč byste si měli na kedlubnách pochutnávat a jaké dobrůtky si z nich můžete připravit?

Proč jíst kedlubny

Kedlubny představují velmi hodnotný zdroj vitamínu C, zejména tehdy, pokud je konzumujeme syrové. Možná ani netušíte, že neméně významné jsou i listy mladých kedluben, které kromě značného množství vitamínu C obsahují také karoteny. Dokonce se v nich nachází více železa než v hlávkovém salátu nebo špenátu. Proto není od věci mladých listů kedluben při přípravě zeleninových jídel využít. Důležitá je i přítomnost vitamínu PP. Kedlubny obsahují rovněž spoustu zásaditých minerálních látek. Patří mezi ně například draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík.

Skladování kedluben

Pokud jde o rané kedlubny, nedají se příliš dlouho skladovat. Jejich listy rychle vadnou a na křehkosti ztrácí i samotná bulva. Pokud se pustíte do pěstování pozdních kedluben, můžete je uchovat výborné kvalitě až do jara. Avšak pouze v tom případě, že je uložíte do chladného sklepa do písku.

Jak zpracovat kedlubny

Kedlubny před loupáním dobře umyjte. Pak stáhněte slupku směrem od kořene k listům. Dřevnaté části odkrojte, ale nevyhazujte je. Můžete je dát vyvařit do polévky. Kedlubny pak můžete upravovat dále (krájet, krouha,t dlabat), podle toho, co z nich chcete udělat.

Syrový kedlubnový salát

Ingredience

3 středně velké kedlubny, polovina cibule, 3 lžíce olejové majonézy nebo jiné salátové zálivky, lžička jemně nasekané petrželky, kopru a estragonu, listy hlávkového salátu, 4 ředkvičky, sůl a pepř

Postup

  • Kedlubny oloupejte, jemně nakrouhejte nebo nastrouhejte, přidejte najemno posekanou cibuli, sůl, pepř a vše spojte majonézou nebo zalijte octovou marinádou s olejem.
  • Salát umístěte na listy hlávkového salátu, ozdobte ředkvičkami a hustě posypte sekanými bylinkami.

Salát můžete také různě kombinovat. Dobrou kombinací je například jemně krouhaná kedlubna s okurkou a jablíčkem. To vše okořeněno troškou sladké papriky.

V každém případě syrový kedlubnový salát představuje opravdovou vitamínovou bombu.

Pečená kedlubna plněná salámem

Ingredience

4 středně velké kedlubny, sůl, 30 g másla, 100 gramů salámu (klidně může být i uherák nebo jeho imitace)

Postup

  • Kedlubny oloupejte a poduste v osolené vodě. Až budou skoro měkké, tak je oceďte.
  • Bulvy nařízněte v polovině, ale nedořízněte.
  • Do každé kedlubny vložte kousek másla a dvě kolečka salámu ( jako když se plní housky).
  • Naplněné kedlubny pěkně srovnejte na ohnivzdornou misku, potřete je máslem a v troubě opečte.

Kedlubny plněné salámem nejlépe chutnají s bramborovou kaší nebo chlebem.

Smažená kedlubna

Ingredience

4 kedlubny, 1 vejce, 3 lžíce mléka, 100 g strouhané housky, 100 g tuku na smažení, půl citronu, trocha zelené petrželky

Postup

  • Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na plátky asi 3,5 mm silné.
  • Plátky krátce poduste v osolené vodě.
  • Měkké plátky oceďte a namáčejte ve vejci s rozšlehaným mlékem a obalujte ve strouhance.
  • Obalené plátky zprudka osmažte v horkém tuku.
  • Ještě teplé je pokapejte citronovou šťávou a ozdobte strouhanou petrželkou.

Smažené kedlubny podávejte k bramborové kaši nebo jako přílohu k pečené rybě nebo k masu.

Obalené kedlubny můžete také narovnat do ohnivzdorné misky, posypat sýrem, pokapat tukem a upéct v troubě.

Kedlubnu můžete také zapékat s masem nebo uzeninou, můžete ji dusit jako zelí, nadívat masem, připravovat na smetaně nebo z ní uvařit vynikající kedlubnovou polévku.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.