Jak zpracovat jedlé kaštany
Snadno se zpracovává, dlouho se skladuje a je neuvěřitelně univerzální. Z žádného jiného ořechu se nedá připravit mouka na pečení, výborná polévka nebo skvěle chutnající pesto.
Obsah článku
Kaštan jedlý
Kaštan jedlý je jiný než většina ostatních ořechů s tvrdou skořápkou. Z výživového hlediska se podobá spíše zrnu než ořechu. Má velmi nízký obsah tuku (4-5 %) a vysoký obsah sacharidů (78 %), což se blíží pšenici. Neobsahuje cholesterol, lepek, má nízký obsah sodíku a je dobrým zdrojem vitaminů C, B1, B2 a folátů. Stačí jedna samosprašná odrůda a do dvou let od výsadby se z ní urodí ořechy.
Jak zpracovat jedlé kaštany
Pokud vaříte kaštany vcelku v troubě nebo v mikrovlnné troubě, je třeba skořápku propíchnout špičkou nože nebo ji vydloubnout, aby nevybuchla. Jednoduchým zpracováním se kaštany z poměrně trvanlivého syrového stavu změní na suchou strouhanku, kterou lze použít při pečení nebo vaření téměř do všech druhů pokrmů.
Zpracování by se mělo provádět každých několik dní během sběru. Čerstvě nasbírané syrové kaštany nechte po sklizni několik dní na suchém místě, aby nejprve zesládly.
Jak péct kaštany v troubě
Rozehřejte troubu na 220 °C. Kaštany propíchejte nebo nařízněte jejich skořápky a poté je naaranžujte na plech. Pokapejte je kapkami vody a pak je položte na spodní rošt trouby. Pečte 10 minut a poté kaštany obraťte, aby se pekly rovnoměrně. Po upečení se jádra snadno odloupnou. Namočte je do rozpuštěného másla a podle chuti osolte.
Jak péct kaštany v mikrovlnce
Syrové kaštany rozkrojte napůl a položte řeznou stranou dolů na papírový talíř. Nastavte mikrovlnnou troubu na pečení (70 %) a pečte 2-3 minuty (tato doba se liší v závislosti na druhu vaší mikrovlnné trouby).
Kaštanová mouka
Na prkénku ostrým nožem odřízneme spodek a hnědou slupku, ořechy vložíme do vodní páry nad hrnec a vaříme je asi 20 minut. Zatímco jsou horké, protlačte je koncem válečku přes hrubé síto, abyste je zbavili hnědé slupky. Nepoužívejte jemné síto a nesnažte se jich přes síto protlačit hodně najednou – pokud se protlačují opravdu těžko, pravděpodobně potřebují více vaření. Proces pasírování kaštany vysušuje. Zabalte je do 500g uzavíratelných plastových sáčků a uložte do mrazničky. Před pečením nebo vařením je rozmrazte.
7 dalších tipů ke kaštanům
- Čerstvé kaštany zmrazené ve skořápce budou po rozmrazení kašovité a vodnaté a měly by se nejprve uvařit. V lednici vydrží několik týdnů, ale postupně se znehodnotí.
- Vařené kaštany bez skořápky a pelikuly (hnědé vnitřní slupky) se nazývají kaštanové „maso“.
- Před vařením zbavte kaštany všech pelikul, jinak mají tendenci přidávat hořkou příchuť všemu, s čím se vaří. Někteří lidé mají hořkost při vaření ale rádi.
- 500g sáček kaštanové mouky vystačí na několik jídel pro dvě osoby.
- Jste-li netrpěliví, zbavte kaštany vnější slupky, ale nechte na nich slupku a dejte je do pekáče nebo je vhoďte do hrnce s vařícím olejem, abyste si připravili nepříliš zdravou, ale docela chutnou svačinku. Slupka bude docela křupavá a ztratí svou hořkost, zatímco vnitřek změkne.
- Při odřezávání báze kaštanu se zaměřte na případné známky hniloby a postižené ořechy vyhoďte.
- Zmrazené zpracované kaštany je nejlepší spotřebovat do šesti měsíců.
Nepleťte si kaštany
Sladký kaštan
Jedlý kaštan sladký vypadá podobně jako kaštan koňský, ale kaštan koňský je jedovatý a neměl by se jíst. Kaštan jedlý má na vrcholu ořechu špičku, zatímco kaštan koňský špičku nemá a má plochý, hladký vrchol.
Kaštan koňský
Kaštan koňský je strom. Kaštan koňský obsahuje značné množství jedu zvaného eskulin a může způsobit smrt, pokud je sněden syrový. Kaštan koňský obsahuje látku, která ředí krev. Ztěžuje únik tekutin ze žil a kapilár, což může pomoci zabránit zadržování vody v těle. Plody kaštanu koňského obsahují semena, která vypadají jako sladký kaštan, ale mají hořkou chuť.