Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat hrušky

Letošní úroda ovoce je poměrně bohatá. Možná i vy přemýšlíte, jak zpracovat tu přemíru hrušek, která se na vás směje na vaší zahradě. Některé hrušky mohou mít problém se skladováním, brzy se u nich může objevit plíseň nebo hniloba. Pojďme se tedy podívat na to, jak je rychle a efektivně zpracovat, abyste si na nich mohli pochutnávat i v zimě, abyste z nich měli co největší užitek.

Jak zpracovat hrušky

Kvas a hruškovice

Nejjednodušším způsobem, jak naložit s bohatou úrodou hrušek, je připravit kvalitní kvas a nechat vypálit lahodnou hruškovici. Je však pravda, že tu si na chleba nenatřete. Nemůžete po ní ani usednout za volant, což po výborné marmeládě a nebo hruškovém kompotu dozajista můžete. 

“Hrušková dětská výživa” z tlakového hrnce – OPRAVDOVÁ DOBROTA

Jedna moje kamarádka každoročně zpracovává úplně tvrdé hrušky, ze dvou hrušní, které rodí a rodí. Její recept jsem vyzkoušela a opravdu stojí za to. Takže: 

  • Hrušky oloupejte, zbavte jádřince a vložte do tlakového hrnce. 
  • Podlijte troškou vody a vařte asi hodinu. (I tvrdé hrušky se úplně rozvaří.)
  • Rozvar rozmixujte ponorným mixérem a do směsi za vařte dva pudinkové prášky. (Mně se nejvíce osvědčil vanilkový, ale lze použít i čokoládový nebo karamelový.) 
  • Podle chuti přidejte cukr (některé hrušky jsou sladší, jiné méně). 
  • Nechte přejít varem a můžete plnit do skleniček. 
  • Skleničky s obsahem je třeba sterilovat, stačí ale jen velmi krátce, aby chytlo víčko.

Tuto úžasnou dobrotu můžete používat na palačinky, s piškoty se šlehačkou a ovocem, jako dětskou výživu a podobně.

Hruškový kompot s jeřábem

Ingredience 

4 kg hrušek, 400 g jeřabin, citronová šťáva, krupicový cukr, voda 

Postup

  • Hrušky oloupejte, rozpulte a vykrojte jádřince. 
  • Pokapejte citronovou šťávou, aby nesčernaly. 
  • Jeřabiny oberte od stopek a propláchněte ve vlažné vodě. 
  • Do pečlivě umytých zavařovacích sklenic skládejte poloviny hrušek řeznou stranou dolů a prosypte je jeřabinami. 
  • Ovoce upěchujte a do každé sklenice přisypte 1 vrchovatou polévkovou lžíci cukru. 
  • Zalijte teplou převařenou vodu až 1 cm pod okraj (může to být voda i přímo z varné konvice). Uzavřete víčkem a ihned sterilujte ve vodní lázni asi 15 min. při 85 °C.

Kořeněné hrušky s vanilkovým cukrem

Ingredience 

2 kg hrušek, 4 polévkové lžíce želírovacího cukru, 16 hřebíčků, 4 kousky skořice, 2 lžíce pomerančové šťávy, 4 kapky vanilkové esence, 30 dkg krupicového cukru 

Postup 

  • Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince. 
  • Hrušky nakrájejte na plátky a prosypte želírovacím cukrem. 
  • Hřebíček a skořici zalijte pomerančovou šťávou s vanilkovou esencí a po několika minutách je přidejte k hruškám. 
  • Vše přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, potom koření vyndejte a vmíchejte krupicový cukr. 
  • Za stálého míchání ještě asi 4 minut vařte. 
  • Naplňte do sklenic, uzavřete a otočte vzhůru dnem. Zpět obraťte až po vychladnutí.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.