Jak zpracovat dýňová semínka?
Proč kupovat dýňová semínka v obchodě, když máte na zahradě vlastní úrodu dýní nebo vám dýni přikutálel soused? Dýňová semínka z dýně lze hezky zpracovat a konzumovat jako ta dýňová semínka, která si koupíte v obchodě. Byla by proto velká škoda je jen tak vyhodit.
Obsah článku
Jaké druhy dýní se hodí pro využití dýňových semínek?
U všech dýní, u kterých zpracováváte dužinu, lze využít i jejich semínka. Pro konzumaci nejlepší dýňová semínka však obsahuje jen dýně olejná. Tato semínka totiž nemají tvrdou slupku, jako je tomu u semínek ostatních druhů, a proto se nemusejí upravovat ani loupat. Semínka ostatních dýní určených pro konzumaci se vyznačují bílou tvrdou slupkou, pod kterou není snadné se dostat. Taková semínka se vaří nebo praží, aby slupka změkla a šlo ji před konzumací vůbec rozloupnout. V první řadě je ale potřeba dýňová semínka pořádně očistit a to předtím, než se pustíte do jakékoliv další úpravy. Semínka z dýně vyjměte a zbavte je buničiny. To můžete udělat ručně nebo použít cedník a propláchnout je vodou. Potom semínka dejte na plech, aby proschla (v případě, že je chcete pražit). Při dalším postupu záleží na tom, o jaká dýňová semínka se jedná.
Jak upravit semínka dýně olejné?
Dýňová semínka z dýně olejné nemají tvrdou slupku, a proto jsou pro přímou konzumaci nejvhodnější. Stačí je jen očistit a usušit. Konzumovat je poté můžete jen tak, ale pro lepší chuť se dýňová semínka praží na pánvi spolu s máslem nebo se sádlem nebo se pečou na plechu pokapané olejem. Semínka můžete také prosolit nebo použít jiné koření dle vaší chuti.
Jak upravit semínka z ostatních jedlých dýní?
Semínka z jiných dýní, než je dýně olejná, se vyznačují velmi tvrdou slupkou, které je potřeba se před konzumací zbavit. Postup je následující:
– Semínka opět zbavte buničiny a dejte je vařit spolu s vodou a solí asi na 10 minut.
– Na jeden šálek dýňových semínek použijte dva šálky vody a jedu polévkovou lžíci soli.
– Do vody k semínkům přidejte také lžíci olivového oleje a vařte.
– Po uvaření semínka sceďte, vysušte v utěrce a rozložte na plech s pečícím papírem.
– Semínka osolte, okořeňte a mírně zakápněte olejem.
– Pečte je ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C 20 až 30 minut.
– Semínka průběžně kontrolujte a promíchávejte.
– Po upečení můžete semínka znovu posolit a skvělá pochoutka pro večerní mlsání je na světě. Takto upravená dýňová semínka už jednoduše zbavíte slupky a jíte je podobně jako neloupané pistácie.
Jak oloupat dýňová semínka?
Existuje řada postupů, jak můžete dýňové semínko zbavit slupky, která je příliš tvrdá na to, abyste ji snědli nebo vůbec rozžvýkali. Čerstvá dýňová semínka nejlépe rozlousknete tak, pokud nožem narušíte boční rýhu slupky. Mnohem jednodušší je loupání dýňových semínek po upražení, kdy je slupka měkčí a už není tolik celistvá.
Doma si můžete vylisovat vlastní dýňový olej
Máte-li doma ruční lis na olej, můžete si z dýňových semínek vyrobit i vlastní za studena lisovaný dýňový olej, který má podobné příznivé vlastnosti na zdraví a používá se jako zálivka do salátů. Je však nutné počítat s tím, že je lisování oleje z dýňových semen docela náročné, a to časově i vzhledem k výtěžnosti.
Dýňová semínka můžete usušit pro další úspěšnou sezónu
V neposlední řadě lze dýňová semínka zpracovat tak, že je použijete (nebo jejich část) pro další sezónu. V tomto případě:
– semínka očistěte od buničiny,
– nechte je pozvolna sušit na teplém místě tak, aby jednotlivá semena měla mezi sebou dostatečný rozestup,
– je nutné semena kontrolovat, aby na nich nezačala růst plíseň,
– po usušení semena dočistěte,
– zbavte se hluchých a jinak poškozených semen,
– pak semínka uschovejte například do papírových obálek, které označíte názvem odrůdy a rokem sklizně.
Příští rok nebudete muset semínka shánět v zahradnictví, nýbrž budete plně soběstační.