Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat cukrovou řepu

Cukrová řepa neboli cukrovka patří mezi okopaniny a v Evropě se využívá k výrobě cukru nebo jako krmivo pro zvířata. Můžete si z ní však připravit i mnoho chutných jídel ve své vlastní kuchyni. Poradíme vám, jak cukrovou řepu zpracovat, co z ní uvařit a nebo upéct. Určitě si pochutnáte.

Základní informace o cukrové řepě

Cukrová řepa se obvykle sklízí na podzim, a to ve chvíli, kdy jsou její bulvy dostatečně velké. Vhodné je řepu ze země vytáhnout ještě dřív, než přijdou první mrazíky. Cukrová řepa obsahuje 75 % vody, dále pak cukr, draslík, fosfor a vápník.

Cukrová řepa

Recepty z cukrové řepy

Pokud jste cukrovou řepu vypěstovali na zahrádce a teď nevíte, co z ní připravit, nezoufejte. Máme pro vás pár tipů.

Sirob

Toužíte doma zdravěji sladit? Vyrobte si domácí sirob (sirob se na rozdíl od klasického cukru nijak chemicky neupravuje a nebělí). Osladit si pak můžete čaj, palačinky nebo buchty. Sirob zkrátka můžete použít všude tam, kdy byste jinak použili med.

Jak sirob připravit? Cukrovou řepu oloupejte, nakrájejte na plátky nebo na hrubo nastrouhejte a s malým množstvím vody nechte zcela rozvařit. Pozor, může to trvat i několik hodin. Poté vše přeceďte nebo prolisujte a snažte se získat maximum tekutiny. Tu pak nechte vařit ještě několik dalších hodin, aby se odpařila přebytečná voda a sirob zhoustl. Výsledná konzistence sirobu by se měla podobat konzistenci medu.

Babiččiny řepánky

Pusťte se do pečení a připravte si z řepy oblíbené řepánky. Jedná se vlastně o buchty z kynutého těsta, uvnitř kterých je řepná náplň.

Na přípravu kynutého těsta budete potřebovat 25 g droždí, 75 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 150 ml mléka, 75 g másla, 2 žloutky, lžičku citrónové kůry, vanilkový cukr, špetku soli. Nejprve připravte kvásek a nechte ho vzejít. Poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Nechte ho vykynout a poté z něj připravte placky, na které budete klást připravenou náplň z řepy. Nakonec vše zabalíte a dáte péct.

Jak připravit řepnou náplň? Oloupejte jednu nebo dvě řepy, nastrouhejte je a s trochou vody povařte, aby vznikla hustá kaše. Přidejte perníkové koření, případně i cukr. Variant náplní existuje více. K řepě se velice často přidává například ještě mák. Nechte náplň vychladnout a teprve poté udělejte buchty. Řepánky pečte na 170 °C asi 30 minut.

Pečená cukrová řepa

Chcete-li cukrovou řepu využít jako přílohu, upečte ji jednoduše v troubě. Nejprve řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky, poté ji položte na plech (plech doporučujeme vyložit pečícím papírem) a zakápněte olivovým olejem. Kostičky řepy můžete rovněž posypat tymiánem (či jinými bylinkami) a solí. Nastavte troubu na 220 °C a pečte asi dvacet minut. Podávejte třeba se steakem.

Čočkový salát s cukrovou řepou

Fandíte zdravé stravě? Vyzkoušejte čočkový salát s cukrovou řepou. Potřebovat budete červenou i zelenou čočku, mrkev, papriku, samozřejmě řepu a pár věcí na dochucení.

Nejprve obě čočky uvařte podle návodu a smíchejte dohromady. Ochuťte je bílým vinným octem, solí a pepřem. Přidejte trochu olivového oleje a promíchejte. Mrkev a cukrovou řepu oloupejte a povařte asi pět minut v osolené vodě. Poté je pokrájejte a společně s pokrájenou paprikou osmažte. Přidejte k čočce a máte hotovo. Salát můžete servírovat třeba s kuřecím masem.

Cukrová řepa

Pečená cukrová řepa se zálivkou vinaigrette

Řepu můžete podávat i se zálivkou vinaigrette. Jak na to? Nejprve rozkrojte dvě řepy na poloviny a pečte je asi hodinu v troubě doměkka. Poté je oloupejte, nakrájete na kostičky a přelijte zálivkou.

Na zálivkou vinaigrette budete potřebovat 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíci cukru, 2 lžičky sušeného kopru a 2 lžíce nasekané zelené části jarní cibulky. Vše je nutné důkladně promíchat (ideálně protřepat v zavřené sklenici) a je hotovo.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.