Jak zpracovat chmel
Pěstování chmele vyžaduje vhodné stanoviště i správně připravenou konstrukci, po které se může pnout. Jakmile nastane čas sklizně, přichází na řadu úkol v podobě vhodného zpracování. Podívejte se, jak chmel co nejlépe zpracovat a jaké metody máte k dispozici.
Obsah článku
Mladé výhonky použijte jako chřest
Pokud nemáte se vším chmelem vyloženě v plánu přípravu piva, můžete mladé výhonky využít podobně jako chřest. Jde o výhonky ještě předtím, než vyraší ze země. Takové výhonky jsou plné prospěšných látek. Způsob přípravy je podobný jako u klasického chřestu. To znamená základní úprava se solí, pepřem, olejem a trochou octa. Takový pokrm představuje velkou lahůdku s již poměrně dlouhou tradicí.
Do polévky i zeleninového salátu
Dalším způsobem, jak můžete zpracovat mladé výhonky, je využití do salátu nebo nasekat do polévky. A protože jde o velmi podobné výhonky jako u chřestu, můžete si je také naklédat. Ve všech případech jde o zdravé jídlo, protože je chmel bohatý na minerální látky a především na vítamíny ze skupiny B. Výhonky však musí být čerstvé, aby byla jejich chuť nejlepší.
Chmel pro výrobu piva
Pravděpodobně nejčastějším a zároveň nejpopulárnějším způsobem využití chmelu je výroba piva. Jde o klíčovou ingredienci, která přidává typickou jemně nahořklou chuť. Chmel se přidává ke sladině vyrobené z ječného sladu. Při vaření se z chmele uvolňují látky, které vytváří onu hořkou chuť. Zjednodušeně by se dalo říci, že čím déle se pivo vaří, tím více hořkosti se uvolňuje. Základem tak je vychytat optimální dobu, aby mělo pivo odpovídající chuť a nebylo příliš hořké. Záleží také na odrůdě chmelu a na podmínkách, ve kterých roste, protože všechny tyto faktory ovlivňují výslednou chuť a aroma. I proto každé pivo chutná trochu jinak a jedná se doslova o malé změny, které jsou na každém receptu vaření piva tak důležité.
Tinktura z chmele
Protože je chmel obecně zdravý a může pomáhat na lepší trávení, můžete si z něj snadno připravit výbornou tinkturu. Samotná výroba je poměrně jednoduchý proces. Budete potřebovat zhruba dvě lžíce chmelových květů. Ty zalijte 200 ml silného alkoholu. Takto připravený základ nechte stát po zhruba 10 dní na teplém místě, na které však nesvítí přímé sluneční světlo. Jakmile uplyne tato doba, slijte hotovou tinkturu do vhodné nádoby a postupně užívejte po lžičkách.
Chmelový čaj
Chmel v podobě čaje může mít pozitivní vliv na kvalitu spánku a usínání. K přípravě využijete sušené chmelové šištice. Jedna z metod zpracování pro pozdějí využití tedy může být právě sušení. Čaj připravíte tak, že dvě lžičky sušených chmelových šištic zalijete horkou vodou a necháte po dobu 15 minut louhovat. Chmel je samozřejmě možné kombinovat i s dalšími bylinkami a čaj si dále můžete ochutit také medem. Vzhledem ke zklidňujícím účinkům je dobré užívat chmelový čaj především v odpoledních a večerních hodinách.
Limonáda z chmelu
Pokud si nechcete z chmelu připravit klasický nápoj v podobě piva, můžete zvolit jinou alternativu. Jedná se o chmelovou limonádu. K tomu budete potřebovat kromě chmelu také vodu, cukr a citron. Pro vytvoření základní směsi si připravte jeden hrnek vody, hrnek cukru a nastrouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřovaného citronu. To celé přiveďte k varu a nechte mírně provařit, než se cukr rozpustí. K tomu přidejte špetku jedlé sody a 15 gramů sušeného chmele. Odstavte a nechte vychladit pod poklicí asi 10 minut. Do takto připravené směsi přidejte ještě šťávu vymačkanou z jednoho citronu a důkladně promíchejte. Posledním krokem je přecedění přes jemné plátýnko, kdy vám vznikne základ pro míchání limonády. Tu si můžete naředit podle chuti. Výborně chutná také s ledem, kdy jde o příjemné letní osvěžení.