Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat česnek

Česnek, jako ostatní cibuloviny, patří do čeledi rostlin  amarylkovitých. Má cibuli složenou z drobných vedlejších cibulek (stroužků neboli spárků). Každá cibulka se skládá z jedné masité suknice a z růstového pupenu a je pokryta tenkou růžovou nebo bílou slupkou. Stroužky bývají dlouhé 26 až 35 mm, široké 8 až 20 mm a tlusté 6 až 14 mm. Víte, že na 1 kg česneku připadá zhruba 1000 oloupaných stroužků? A víte, jak zpracovat česnek, abyste své výpěstky pro své kulinářské umění uchovali co nejdéle?

Něco z historie česneku

Historie česneku, stejně jako cibule, je pradávná. 

  • V Japonsku a Číně se česnek pěstuje od nepaměti. Japonci a Číňané uctívali česnek jako jednu z nejdůležitějších bylin. 
  • Česnek byl součástí stravy dělníků pracujících na stavbě Cheopsovy pyramidy. Kněží jej však považovali za rostlinu nečistou, proto nejsou zachována vyobrazení na náhrobcích. 
  • Také později v Římě pěstovali česnek jako potravinu nejchudších vrstev. Římští vojáci jej pojídali před bitvami v přesvědčení, že je zdrojem statečnosti.
  • Do střední Evropy – nejprve do vinorodé Galie – se česnek dostává z Itálie, odkud pak dále až k Baltskému moři. V té době přichází i do slovanské kuchyně. 
  • K nám se česnek rozšířil ze zemí jižní Evropy.

Kdysi jsme měli mnoho krajových odrůd česneku, mnohé však již upadly v zapomnění. Potřeba našeho trhu se proto doplňuje dovozem z Maďarska a Číny.

Jak zpracovat česnek

Pokud patříte mezi pěstitele česneku, pak byste určitě měli vědět, jak ho co nejlépe uchovat  (zpracovat) – třeba až do příští sklizně. 

  • Pro uskladnění je třeba česnek vytřídit. Česnek musí být suchý a jeho obalová slupka pevná, aby se česnek nerozpadal na stroužky. Pokud se vám podaří sklidit česnek s delší natí, je vhodné vázat ho do věnců nebo na kus drátu. Nezapomeňte nůžkami ostříhat kořínky. Pokud budete mít česnek ušpiněný od hlíny, rozhodně ho neoklepávejte. Potlučené stroužky totiž snadno trouchnivějí.
  • Bílý česnek se dobře konzervuje v soli. 1 kg oloupaných zdravých stroužků rozetřete s 300 g soli a naplňte do tmavých lahví. Musíte však počítat s tím, že některé odrůdy česneku po nějaké době zelenají. Chcete-li tomu zabránit, přidejte na špičku nože uhličitan sodný a do drtě ho rozmíchejte.
  • Další možnost, jak zpracovat česnek, je tato: Oloupané a nepoškozené stroužky naskládejte do okurkové lahve a zalijte roztokem kuchyňské soli ve vlažné vodě (350 g soli na jeden litr vody). Protřepáním vypuďte z lahve vzduchové bublinky. Potom láhev pevně uzavřete, například celofánem nebo potravinovou fólií a uložte v chladné temné místnosti.

Česnek v kuchyni

  • Než česnek upotřebíte, odřízněte česnekové hlavičce kořínky a pak ji válejte po stole nebo prkénku tlakem dlaně, čímž ji rozdělíte na stroužky. Oddělíte i suché lístky. 
  • Stroužky oloupejte, jemně nakrájejte nebo přidejte sůl a širším nožem česnek rozetřete na kašičku.
  • Česnek přidávejte až do hotových pokrmů, které nebudete dlouho vařit, aby česnek neztratil vůni a chuť. 
  • Česnek můžete přidávat do všech luštěninových a masitých polévek, do sekaných mas a nádivek (prejtu, jitrnic, sekané). Česnekem můžete okořenit jiné zeleniny a zeleninové saláty. 

Ale teprve až si namažete chleba s doma vyškvařeným sádlem a nakrájíte na něj syrový česnek, pak teprve poznáte, co je to opravdová pochoutka.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.