Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zpracovat broskve

Kulaté, podle některých ve tvaru srdce či ženského pozadí, červeno-žluté, trochu chlupaté … Kdo by neznal broskve. Během léta by neměly chybět v žádném jídelníčku, protože jsou zdravé a mají pozitivní účinky na organismus. 
Broskve se dělí do dvou skupin podle oddělitelnosti dužiny od pecky. Ty neoddělitelné se dále rozdělují podle barvy dužiny na bílé, žluté a červené (krvavé). Barvu určuje obsah přírodních barviv karotenu a xantofylu, které plod chrání. Jak je zpracovat

Broskve – odkud k nám přišly

Broskev pochází z Číny, kde ji pěstovali již před více než 4 000 lety. Pro svůj růst potřebuje slunné a teplé podmínky. U nás ji známe a pěstujeme již více než 600 let. Toto chutné a zdravé ovoce je šťavnaté, plné vitamínů a minerálů, a proto je velmi vhodným ovocem, které můžete konzumovat během celého léta.  

Broskve – proč je konzumovat

Broskve podporují obranyschopnost, chrání buňky a jsou prevencí před civilizačními chorobami

  • Po konzumaci  broskví člověk lépe tráví, protože urychlují metabolismus. 
  • Broskve udržují stabilizovanou hladinu cukru v krvi a mají močopudný účinek. 
  • Broskve pomáhají při tvorbě červených krvinek, zklidňují nervový systém, zlepšují kvalitu spánku a odstraňují stres. 
  • Broskve mají také příznivý vliv na pokožku, vlasy a nehty.  

Broskve – jak je zpracovat

Odstranění slupky

Jelikož sametová slupka broskví může u citlivých lidí vyvolat alergickou reakci, měly by se před konzumací oloupat. Jak to jde nejlépe? Ponořte broskve do vroucí vody, po chvilce vyjměte a oloupejte. Někdy je nutné broskev krátce krátce povařit, než ji bude možné jednoduše sloupnout! 

Ztrátu vitamínů, ke které odstraněním slupky dojde, lze snadno doplnit konzumací většího množství tohoto ovoce.  

Jak na nedozrálé a tvrdé broskve

Nedozrálé plody nechte dojít při pokojové teplotě. Jak na to? Jednoduše. Budete potřebovat obyčejný papírový sáček, do kterého vložíte suché broskve a pokusíte se na ně na určitý čas zapomenout. Broskvím tak vytvoříte ideální prostředí, v němž dozrají. Po pár dnech budou šťavnaté a sladké. Tento proces urychlení zrání broskví funguje výborně, musíte si však dát pozor na vlhké prostředí. V něm by broskve začaly hnít. Nejlépe uděláte, když je pro jistotu budete pravidelně kontrolovat.

Co se zralými plody

Kuřecí plátek s broskvovým kompotem

Zralé plody by se naopak měly skladovat maximálně 3 až 5 dní v chladném prostředí. Pokud si je chcete uchovat na delší čas, připravte si z nich kompot nebo džem. V případě džemu přidejte trochu brandy nebo vína. Alkohol se v průběhu vaření odpaří, přesto bude výsledný produkt mnohem chutnější.

Broskve se dají také sušit

Při tepelné úpravě nebo sušení však dochází ke ztrátě části vitamínů. 

Určitě vyzkoušejte 

Broskvové kostky s meduňkou

Ingredience

350 g listového těsta, broskvový kompot, 350 ml kompotové šťávy, 40 g vanilkového pudinku, 60 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, lístky meduňky, 300 ml smetany na šlehání, 1 ztužovač šlehačky

Postup

  • Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále a rozkrojte na dvě části. Každou část propíchejte vidličkou, položte na plech a upečte ve vyhřáté troubě. 
  • Scezené broskve nakrájejte na menší kostky.
  • Do získané šťávy přidejte moučkový a  vanilkový cukr, pudinkový prášek a uvařte hustý pudink. 
  • Do pudinku zamíchejte nakrájené broskve a natřete na jednu část vychladlého těsta.
  • Smetanu na šlehání vyšlehejte se ztužovačem šlehačky a vmíchejte nasekané lístky meduňky.
  • Natřete na vychladlý pudink a přikryjte druhou částí vychladlého těsta.

Hotový zákusek uložte na 6 až 8 hodin odstát na chladné místo. Pak jeho povrch posypte práškovým cukrem a ozdobte lístky meduňky.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.