Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zkaramelizovat cukr

Karamel je roztavený cukr, který se vaří na mírném ohni, dokud se nezbarví do zlatohněda. V kuchyni se používá jako barvivo či dochucovadlo do jídel, dezertů, omáček či dokonce do zelí. Díky karamelu nabývá jídlo úplně jiné chuti, než když je přidán pouhý cukr. Karamel si můžete udělat bez větších problémů i doma a zaručuji vám, že bude chutnější než ten kupovaný, nemluvě o krásné charakteristické vůni v kuchyni při jeho přípravě. S karamelem pak můžete dále pracovat třeba při přípravě různých dezertů. Například lahodný krém bez karamelu si při pečení dortu, laskonky či větrníků nelze ani představit!

Karamelizování cukru bez přidané vody

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob přípravy karamelu. Je však třeba si uvědomit, že při přípravě karamelu se vine jen tenká čára mezi nerozpuštěným cukrem a tmavým přepáleným karamelem. Tzv. suchý karamel bez vody opravdu udělat jde, při jeho přípravě však buďte velmi obezřetní.

Jak na to

  • Do hrnce nasypte šálek cukru.
  • Hrnec by neměl být tmavý, abyste dokázali přesně identifikovat jantarovou barvu karamelu.
  • Cukr míchejte vařečkou nad malým plamenem.
  • Když cukr roztaje a začne měnit barvu na jantarovou bez hrudek, hrnec odsuňte z plotny.
  • Karamel je hotov.

Karamelizování cukru s přídavkem vody

Karamel tedy získat i bez vody, ale s vodou je to bezpečnější. Zejména, pokud budete chtít vyrobit větší množství karamelu. Bez vody hrozí riziko, že cukr na dně hrnce roztaje a začne se připalovat, zatímco cukru navrchu se o rozpouštění nebude ještě ani zdát. Přidáním vody může cukr karamelizovat déle a za vyšší teploty, navíc bez připálení. Voda zároveň zabraňuje krystalizaci a při procesu zahřívání se nakonec i tak vypaří.

Jak na to

  • Do hrnce nasypte šálek cukru.
  • Přilijte ¼ šálku vody.
  • Cukr s vodou míchejte vařečkou nad malým plamenem.
  • Proces karamelizace začíná až po odpaření vody.
  • Když se cukr rozpustí a začne měnit barvu na jantarovou bez hrudek, hrnec odstavte mimo tepelný zdroj.
  • Karamel je hotový!

Karamelizování cukru s přídavkem másla

Jde o stejný postup přípravy karamelu s vodou s tím rozdílem, že zkaramelizovat necháme i máslo. Karamel tak získává na chuti a hustotě. Vznikne tak ideální sladká pochoutka na zmrzlinu nebo třeba pečené ovoce. Pokud jste ještě nezkusili pečená jablka politá karamelem? Pak jste přišli o hodně!

Jak na to

  • 1 šálek cukru nasypeme do hrnce.
  • Přilijte 1/2  šálku vody.
  • Cukr s vodou vaříte, dokud se cukr nerozpustí.
  • Následně přidejte malý kousek másla.
  • Vaříme alespoň 4 minuty, dokud karamel nezačne pěnit.
  • Karamel s máslem je hotový!

Hlavně opatrně!

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde o jednoduchý a bezpečný recept, nemusí to tak být. Roztátý karamel má vysokou teplotu – proto se mu ne nadarmo říká “pekařský napalm”. Cokoliv chcete přidat do karamelu, učiňte tak s největší opatrností! Pozor hlavně při přidávání tekutin. Kontakt s horkým karamelem způsobuje okamžitě bolestivé puchýře.

Tip na závěr

Přidáním citronové šťávy do cukru s vodou zabráníte opětovné krystalizaci cukru. Stačí jen pár kapek citronu.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.