Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zavařit jablečný mošt

Připravte a zavařte si jablečný mošt plný antioxidantů, a navíc v BIO kvalitě. Je to jednodušší, než si myslíte – základem úspěchu jsou vhodná jablka, dobré technické vybavení a dodržení správného postupu. Absolutní podmínkou je dodržet přísná hygienická pravidla.

Jak na domácí výrobu jablečného moštu

Pro výrobu moštu nepoužívejte otlučená, spadaná ani shnilá jablka. Jablka musí mít správný stupeň zralosti, nesmí však být přezrálá.

Budete potřebovat:

jablka (z 10 kilogramů jablek získáte více než 4 litry jablečného moštu), drtič ovoce (při výrobě v malém množství vám bude stačit hrubé struhadlo), lis na ovoce (pro malé množství moštu stačí síto a plátno), zavařovací hrnec, zavařovací sklenice nebo skleněné láhve, teploměr

Pokud chováte hospodářská zvířata, čerstvě vylisovanou jablečnou drť (odpad z lisování) můžete nechat zkrmit drůbeži (např. slepice a krůty milují jablka) a jiným hospodářským zvířatům, nebo ji můžete použít do kompostu. Receptů a návodů na výrobu jablečného moštu existuje mnoho. 2 + 1 z nich si nyní představíme.

Jablečný mošt – postup č. 1:

  • Důkladně umytá jablka, zbavená stopek a jádřinců, nahrubo nastrouhejte.
  • Nastrouhanou směs nasypte do sítka vyloženého čistým plátnem a nechte odkapávat do nádoby. Na závěr můžete plátno vyždímat, abyste získali co nejvíce šťávy.
  • Získanou jablečnou šťávu (mošt) přelijte do čistých zavařovacích sklenic, uzavřete je víčkem a zavařujte čtvrt hodiny při teplotě 83 °C.

Jablečný mošt – postup č. 2:

  • Omytá jablka, zbavená stopek a jádřinců, rozdrťte v drtiči ovoce nebo roztlučte.
  • Rozdrcenou jablečnou směs ihned vylisujte v lisu na ovoce.
  • Lisováním získanou šťávu nalijte do klasických nápojových skleněných lahví, vložte otevřené láhve do zavařovací hrnce, dolijte hrnec vodou až po hrdla lahví a zahřívejte na 80 °C. Při dosažení této teploty láhve z vody vyndejte, zazátkujte a uložte vleže.
  • Pokud místo lahví s hrdlem použijete raději běžné zavařovací sklenice, tyto vkládejte do zavařovací hrnce uzavřené a po dosažení teploty 80 °C je sterilujte ještě cca 20 minut.

Upozornění: nikdy neplňte láhve moštem zcela po okraj, počítejte se změnou objemu moštové šťávy při sterilaci.

TIP: Čerstvý mošt nemusíte zavařovat ani jinak konzervovat – stačí ho zmrazit v mrazničce.

Zkvašený jablečný mošt

Budete potřebovat:

1,5 – 2 kg šťavnatých jablek, 150 – 200 g cukru, 1 polévkovou lžíci rozinek

Postup:

  • Jablka dobře omyjete a nakrájejte na tenké plátky (bez jádřinců a semen).
  • Nakrájené plátky umístěte do třílitrové nádoby tak, aby sahaly téměř po vrch.
  • Hořejšek posypte rozinkami a nakonec přidejte cukr.
  • Hrdlo lahve neprodyšně uzavřete – například potravinou fólií, a láhev umístěte přibližně na týden na tmavé místo.
  • Po týdnu fólii odstraňte a nahraďte ji gázou.
  • Nádobu uložte do ledničky na dalších 4 – 5 dní.
  • Po této době by měl být mošt měl hotový.

Pokud budete chtít mít mošt více sycený a silnější, přidejte ještě trochu cukru. A pak už jen – na zdraví!

 

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.