Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zamrazit švestky

Nejznámější způsob konzervace švestek je výroba švestkového kompotu, švestkového džemu a povidel, sušení švestek a mrazení švestek. Při mražení švestek se můžete rozhodnout, zda je zamrazíte s přidáním nebo bez přidání cukru.
Ať tak či tak, na zamrazení jsou vhodné zcela vyzrálé plody s vysokým obsahem cukru. Před zmrazením nezapomeňte švestky dobře umýt pod tekoucí vodou a zbavit je všech nečistot.

Jak zamrazit švestky

Zamrazení švestek bez cukru

Jelikož mají švestky vysoký obsah cukru, můžete je dát zamrazit bez přidání jakýchkoliv pomocných látek. 

  • Švestky jen vypeckujte, nakrájejte, vložte do nádobek a dejte zamrazit. 
  • V nádobách nechte alespoň dvoucentimetrovou vzduchovou mezeru.

Zamrazení švestek v cukrovém nálevu

  • Vytříděné švestky vypeckujte a pokrájejte, nejlépe na měsíčky. 
  • V 0,6 l vody rozpusťte přibližně 0,45 kg cukru a přidejte 4 polévkové lžíce citronové šťávy (3/4 kávové lžičky kyseliny citronové). 
  • Rozkrájené švestky zalijte cukerným nálevem a naplňte je do nepropustných nádob nebo dóz a zamrazte je.

Zmrazené švestky můžete po rozmrazení použít k výrobě kompotů nebo je můžeme použít jako doplněk k různým jídlům, zejména na přípravu moučníků.

Zamrazení švestkového protlaku

Kromě mrazení švestek bez přidání nebo s přidáním cukru můžete mrazit i chutný švestkový protlak. Na výrobu švestkového protlaku vyberte pouze pěkně zbarvené a zcela zralé plody. Vytříděné švestky rozpulte a vypeckujte. 

Švestkový protlak můžete dělat dvěma způsoby – za studena nebo za tepla.

Švestkový protlak vyrobený za studena

  • Za studena zpracujete švestky na protlak tak, že rozkrájené plody rozmělníte a pak je ještě propasírujete přes sítko. 
  • Do protlaku přidáte 3 polévkové lžíce citronové šťávy (půl kávové lžičky kyseliny citronové) na 1 kg protlaku.

Švestkový protlak vyrobený za tepla

  • Za tepla připravíte protlak tak, že na 1 kg vypeckovaných a naporcovaných plodů přidáte asi deci vody a celou směs budete přibližně 3 minuty za stálého míchání vařit.
  • Poté, co se směs důkladně rozvaří, prolisujete ji přes sítko.

Do protlaku, který jste získali prvním nebo druhým způsobem přimícháte ještě 0,3 kg cukru na 1 kg protlaku a celý protlak dobře promícháte. 

Nepropustné nádoby naplníte protlakem a dáte zamrazit. V každé nádobě byste měli nechat dostatečně velkou vzduchovou mezeru.

Zamrazení celých švestek

Celé, čerstvé švestky jednoduše vložte do sáčku, který naplňte až úplně po okraj. Buď ho vakuově uzavřete, nebo co největší množství vzduchu vysajte brčkem a vzduchotěsně ho zavažte. Sáček označte a uložte do mrazáku.

Pokud dodržíte všechny postupy, mražené švestky či švestkový protlak by vám měly v mrazničce vydržet 2 – 4 měsíce při – 12 °C, 10 – 12 měsíců při -18 °C a 15 – 18 měsíců při – 24 °C.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.