Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zamrazit brokolici

Kapusta, zelí, řepka olejka, květák – ti všichni jsou příbuzní brokolice. Všechny tyto zeleniny patří totiž mezi zeleniny košťálové, všechny tvoří různé kultivary jednoho druhu Brassica oleracea (brukev zelná). Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je nejblíže příbuzná květáku. Pokud máte vlastní výpěstky, není od věci si brokolici uchovat na zimu zamražením. Jak zamrazit brokolici?

Nejlepší způsob konzumace brokolice

Brokolice pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Nejčastěji se konzumuje vařená a dušená, lze ji však pro zachování veškerých cenných látek (vitamin C, beta-karoten – provitamin A, vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou – B9, vitamin B2, z minerálních látek pak především draslík, vápník, fosfor a síru konzumovat i syrovou. Nakonec, pokud jste pravidelnými konzumenty brokolice, víte, že nejchutnější (a také esteticky nejpůsobivější, což u jídla není vůbec zanedbatelné) je tato zelenina pouze lehce spařená. Vařením ztrácí charakteristickou chuť a stává se “blátivou”. Bohatá je brokolice samozřejmě i na vlákninu.

Odborníci doporučují zahrnout tuto zeleninu do stravy každého z nás – preventivně působí proti rakovině proti nádorovým onemocněním. Určitě by však její konzumaci neměli opomíjet ti, kdo mají problémy s kardiovaskulárním systémem.

Jak zamrazit brokolici

Velké množství pozitivních vlastností brokolice dává podnět k otázce, jaké jsou možnosti jejího uskladnění, protože ne vždy je možné si koupit čerstvý výrobek dobré kvality. Pokud jste navíc pěstiteli brokolice na své zahrádce, měli byste vědět, že jedním z důležitých způsobů uchování brokolice na zimu je mražení. Pojďme se tedy naučit, jak zamrazit brokolici doma.

Výhody zmrazení brokolice

  • Zamrazená brokolice nezabere mnoho místa v mrazničce, neabsorbuje pachy a dlouhodobě si zachovává všechny své výživové vlastnosti.
  • Mrazení, na rozdíl od jiných způsobů skladování, umožňuje téměř úplně zachovat komplex užitečných vlastností a chuťových vlastností. Pokud provedete všechny operace mrazení správně, produkt se nebude lišit chutí, barvou ani obsahu vitamínů od čerstvé zeleniny. 
  • Mraženou brokolici budete mít vždy po ruce, což vám ušetří čas. Brokolici budete mít vždy připravenou k tepelnému zpracování a podávání.

Příprava brokolice k zamrazení

  • Brokolici zbavte zelených listů a “hlavu” rozeberte na květenství. Pomozte si nožem.
  • Brokolici důkladně třeba opláchněte vodou.
  • Abyste se zbavili případného hmyzu, který se usadil ve vrcholu květenství, ponořte brokolici do fyziologického roztoku. (V 1 litru studené vody rozpusťte 4 polévkové lžíce soli). Růžičky brokolice ve slané vodě “koupejte” asi půl hodiny. Následně brokolici opět umyje v čisté vodě.
  • Před umístěním brokolice do mrazničky musí být tato blanšírovaná. Tento postup zachová její chuť, barvu a všechny další prospěšné vlastnosti. Brokolici můžete blanšírovat dvěma způsoby:
    • Napařením – k tomu můžete použít nekovové sítko, na které brokolici umístíte. V hrnci necháte vařit vodu. Brokolici na sítku budete propařovat po dobu 4 – 5 minut.
    • Varem – brokolici ponoříte na 1 – 2 minuty do vařící vody. 
  • Po blanšírování umístěte brokolici okamžitě umístit do ledové vody (přidejte pár kostek ledu), aby se ochladila.
  • Po úplném vychladnutí rozložte brokolici na bavlněné utěrky. Je velmi důležité odstranit před zmrazením co nejvíce tekutiny.
  • Blanšírovanou, vychlazenou a osušenou brokolici nasáčkuje, sáčky dobře uzavřete a uložte do mrazáku.

Tip: Na zachování jasné zelené barvy brokolice můžete do studené vody při chlazení přidat trochu citronové šťávy.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.