Jak zahustit řídkou marmeládu
Léto je v plném proudu a ovoce nám právě teď dozrává na našich zahrádkách a v sadech. Také už ale nevíte, co s ním? Čerstvé se vám přejídá a knedlíků, koláčů a buchet už máte také dost? Zkuste z něj tedy vyrobit lahodné marmelády a džemy, které určitě oceníte zejména na podzim a v zimních měsících, kdy se stanou krásnou připomínkou voňavého léta.
Nejste však ale žádný zdatný kuchař a první marmelády se vám moc nepovedly? Pokud jsou trouchu řídké, nezoufejte, s těmito zaručenými radami z nich rázem vykouzlíte perfektní marmeládu, která vám z vánočky či vánočního cukroví určitě nevyteče!
Obsah článku
Základem je cukr
Klasické recepty na marmelády jsou především založené na dlouhém vaření a cukru, který funguje jako přirozené zahušťovadlo. Obvykle se udává, že na 1kg ovoce připadá 1 kg cukru, což není rozhodně moc zdravé, a navíc cukr hodně potlačí přirozenou chuť sladkého ovoce. Pokud však chcete vsadit na jistotu, tato léty prověřená kombinace vás rozhodně nezklame. Jde to však i jinak! Dnes mnozí z nás totiž hledají alespoň trochu zdravější varianty výrobků a snaží se cukr omezit…
Cukrová lázeň pro ovoce
Zkuste ovoci dopřát lázeň! Plody nejdříve očistěte, omyjte, pokrájejte a zasypejte cukrem. Tuto směs nechejte odpočinout pod pokličkou do druhého dne, uvidíte, že ovoce krásně pustí šťávu, kterou nakonec scedíte a svaříte na hustý sirup. Zbylé ovoce přidejte až na samý závěr a nechejte jej už jen krátce podusit, případně jej propasírujte a přidejte k sirupu. Při tomto postupu spotřebujete méně cukru a do marmelády tak můžete přidat tolik ovoce, aby byla konzistence a hustota taková, jakou máte rádi.
V některých případech je potřeba marmeládu zahustit trochu více, a proto můžeme použít i želírovací cukr. Pokud chcete zdravější variantu, sáhněte po pektinu, který bývá nejčastěji citrusový či jablečný. Pektin je potřeba smíchat s cukrem, a poté rychle vmíchat do povařené směsi. Dávejte si však také pozor na kyselost ovoce. Čím je ovoce kyselejší, tím více pektinu obsahuje a je potřeba ho tak méně zahušťovat. Naopak třeba jahody obsahují pektinu málo, proto je musíme zahustit více.
Vařit, vařit, vařit
Pokud vám přijde, že cukr, ani želírovací prostředky vůbec nepomáhají, zkuste jednoduše marmeládu vařit a vyčkejte, dokud se přebytečná voda úplně neodpaří. Dávejte si však pozor, jelikož se ovoce moc rádo připaluje! Často marmeláda zhoustne i postupným vychlazením ve skleničce.
Stále nic nezabírá?
Pokud ani po přidání cukru a dlouhém vaření nechce vaše marmeláda zhoustnout, nezbývá vám nic jiného než sáhnout po radikálnějším řešení a ovoce zahustit napřímo! Pořád je to lepší varianta, než aby ovoce skončilo v odpadkovém koši.
Pokud už jste opravdu v koncích a vaše marmeláda stále nechce zhoustnout, můžete vyzkoušet puding v prášku. Nejčastější variantou je vanilkový, který se hodí k většině ovocí. Jednoduše sáček vsypejte k rozvařenému ovoci a míchejte do zhoustnutí. Počítejte ale s tím, že tuto „pudinkovou“ marmeládu musíte ještě zavařit či ideálně ihned spotřebovat. Chuť bude také samozřejmě trochu jiné než u klasické marmelády, ale do korpusů dortů se hodí báječně!
Zdravá chia semínka
V poslední době se při zahuštění marmelád využívají i chia semínka, která kolem sebe vytvoří obal, který marmeládu přirozeně zahustí. Semínka stačí postupně sypat do rozvařeného ovoce a počkat, dokud nebude mít ideální konzistenci.
Nechat marmeládu řídkou!
A poslední rada nad zlato! Nechejte marmeládu takovou, jakou jste ji udělali. Řídká marmeláda totiž také není na škodu, zvlášť pokud rádi pečete nebo si děláte zdravé snídaně. Využít ji tak můžete například k nasáknutí do piškotových korpusů, perníku či si ji přidat do bílého jogurtu nebo ovesné kaše.